Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Να μην ζητηθεί άμεση εξόφληση του ΕFSF από Ελλάδα

O επικεφαλής του EFSF πρότεινε στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να μην ζητήσουν την άμεση εξόφληση του δανείου προς την Ελλάδα αλλά να διατηρήσουν το δικαίωμα τους να ενεργήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ρέγκλινγκ: Να μην ζητηθεί άμεση εξόφληση του ΕFSF από Ελλάδα

Eισήγηση στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να μην κάνουν χρήση αλλά να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους απέναντι στην Ελλάδα μετά την αθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, έκανε σήμερα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο επικεφαλής του EFSF πρότεινε να μην ζητήσουν την άμεση εξόφληση του δανείου προς την Ελλάδα αλλά να διατηρήσουν το δικαίωμα τους να ενεργήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα.

Τέλος, η εν λόγω εισήγηση αναμένεται να επισημοποιηθεί την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του EFSF.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο EFSF, ανέφερε ότι θα εξετάσει τρεις επιλογές για την Ελλάδα:

-επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει πως το EFSF ακυρώνει τη δανειακή σύμβαση και απαιτεί άμεση αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου και των τόκων

-παραίτηση από τα δικαιώματα: αυτό σημαίνει πως ο EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και τη νομική αποκατάσταση στο πλαίσιο του δανείου για αυτήν την συγκεκριμένη μη πληρωμή

-επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει πως το EFSF ούτε επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το πράξει, αλλά αντιθέτως διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει αργότερα.

Το EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του σε πολύ στενή συνεργασία με το Eurogroup Working Group, όπου αντιπροσωπεύονται οι μέτοχοί του, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

Η μη πληρωμή από την Ελλάδα δεν έχει επηρεάσει την ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους. Οι επενδυτές γνωρίζουν πως τα ομόλογα EFSF επωφελούνται μιας πολύ ισχυρής δομής εγγυήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v