Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερότητα και επενδύσεις ζητούν οι μεταλλουργικές

Την άμεση αποκατάσταση του κλίματος ομαλότητας στην οικονομία και την ταχεία προώθηση επενδύσεων στην οικονομία ζητούν οι παράγοντες του μεταλλουργικού κλάδου. Τι δηλώνουν στελέχη έξι εισηγμένων εταιρειών.

Σταθερότητα και επενδύσεις ζητούν οι μεταλλουργικές

Την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομική δραστηριότητα και την τάχιστη προώθηση των σχεδιαζόμενων επενδύσεων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επισημαίνουν στο Euro2day.gr παράγοντες του μεταλλουργικού κλάδου.

«Αναμφίβολα θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες και η οικονομία να επανέλθει σε φάση κανονικότητας. Παράλληλα όμως, κυβέρνηση και λοιπές αρχές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικά επενδυτικά έργα που έχουν παγώσει λόγω της γραφειοκρατίας, ή/και της απροθυμίας κάποιων αρχών να προχωρήσουν».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας του μεταλλουργικού κλάδου, προσθέτοντας πως «η εγχώρια ζήτηση έχει υποχωρήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε η προώθηση των επενδύσεων που εκκρεμούν θα μπορούσε να βελτιώσει τα πράγματα που σήμερα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση».

Γενικότερα, ο μεταλλουργικός κλάδος επλήγη σε μεγάλο βαθμό τόσο από τη βύθιση της οικοδομικής δραστηριότητας, όσο και από το ακριβό κόστος χρήματος, ο συνδυασμός των οποίων έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε δυσχερέστατη θέση.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να χάσουν μερίδια αγοράς λόγω της ελλιπούς ρευστότητας που παρουσιάζουν, ενώ άλλες απορρίπτουν πελάτες σε μια προσπάθεια να αποφύγουν κύμα επισφαλειών. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι πλείστες εταιρείες κάνουν χρήση μικρού μόνο μέρους της συνολικής τους παραγωγικής δυναμικότητας.

Τα έργα του ΕΣΠΑ, οι τέσσερις μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες, αλλά και μια σειρά άλλων επενδύσεων που δρομολογούνταν (π.χ. Ελληνικό) είχαν δημιουργήσει προσδοκίες για την είσοδο της ζήτησης σε έναν ανοδικό κύκλο που θα διαρκούσε αρκετά χρόνια.

Τα πράγματα ωστόσο, σήμερα είναι πολύ διαφορετικά, με τις εταιρείες να έχουν εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό το αμυντικό τους οπλοστάσιο, τα έργα του ΕΣΠΑ να έχουν βαλτώσει από την αρχή του έτους, τις άλλες επενδύσεις να κωλυσιεργούν και πάνω σ' όλα αυτά, ήρθε αυτή την εβδομάδα και το κλείσιμο των τραπεζών...

Τι δηλώνουν οι εισηγμένες εταιρείες

Ο κ. Αθανάσιος Καλπίνης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα Έλαστρον, σημειώνει πως φέτος η αγορά υποχωρεί κατά 4%-5%, όταν η ζήτηση έχει πέσει κατά 70% σε σχέση με το 2008. Η αντίδραση της εταιρείας είναι η διεύρυνση των μεριδίων αγοράς της και η έμφαση στις εξαγωγές, ενώ προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου Grexit, έχει προχωρήσει σε αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων χάλυβα από αυτές που χρειάζεται, καθώς ο σίδηρος αποτιμάται σε διεθνείς τιμές και δεν συνδέεται με το τοπικό νόμισμα κάθε χώρας.

Μένουμε στον ίδιο κλάδο και πάμε στον κ. Παναγιώτη Μπήτρο, πρόεδρο του ομώνυμου εισηγμένου ομίλου, σύμφωνα με τον οποίον τα έργα του ΕΣΠΑ που έχουν βαλτώσει εξ' αιτίας της έλλειψης ρευστότητας και η ανυπαρξία ιδιωτικών επενδύσεων λόγω της αβεβαιότητας έχουν επαναφέρει την οικονομία σε ύφεση. Συμπληρώνει ωστόσο πως όλα αυτά θα μπορούσαν να αναστραφούν σταδιακά και να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία σε περίπτωση συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Επίσης, λίγο πριν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των τραπεζών, η κα Ελένη Κορδέλλου είχε δηλώσει πως στο βαθμό που θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους και σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, τότε θα αρχίσουν να υλοποιούνται πολλά από τα έργα που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα.

Η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών MEVACO έχει ανεβάσει σημαντικά τις πωλήσεις της το πρώτο μισό του 2015 λόγω των εργασιών που έχει αναλάβει για λογαριασμό εξαγωγικών εταιρειών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Δημήτρη Κωστόπουλο, «η MEVACO έχει ήδη αποκτήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να σημειώνει πολύ μεγαλύτερα επίπεδα πωλήσεων από τα τρέχοντα. Ωστόσο, το κατά πόσο θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί η ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους και να υποχωρήσει η έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας (εμπορία ειδών υδραυλικού εξοπλισμού, κυρίως είδη χάλυβα) κ. Γεώργιος Κρεμμύδας δηλώνει πως «αν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, η εταιρεία έχει τη δυναμική, την υποδομή, την γκάμα των προϊόντων και κυρίως τα στελέχη έτσι ώστε ακόμη και να πολλαπλασιάσει στο μέλλον το ύψος των πωλήσεών της. Βρισκόμαστε πλέον στο επίπεδο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, αν και το περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ δυσμενέστερο».

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v