Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία «εδώ και τώρα» ψάχνει η κυβέρνηση

Αγωνία Μαξίμου για συμφωνία «μέχρι» τις 18 Αυγούστου και άρνηση να επιλέξει τη λύση του δανείου-γέφυρα υπό τον φόβο των προαπαιτούμενων. Η... κατά Τσίπρα «θεσμική δυσαρμονία». Οι δημοσκοπήσεις, τα σενάρια εκλογών και η ρητορική κατά διαφθοράς-διαπλοκής.

Συμφωνία «εδώ και τώρα» ψάχνει η κυβέρνηση

«Η διαπραγμάτευση αφορά αιτούμενα και όχι... προαπαιτούμενα, αν είναι να παίρνει μία απόφαση η Σύνοδος Κορυφής και κάποιοι να την ακυρώνουν στην πορεία, ας πουν τι Ευρώπη θέλουν».

Η φράση ανήκει σε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με το κουαρτέτο... κατά τας Γραφάς, δηλαδή όπως ορίζει η συμφωνία Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, το ευρωομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου δεν θα μπορεί να πληρωθεί διότι: πρώτον, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί δάνειο-γέφυρα που συνεπάγεται νέα δέσμη προαπαιτούμενων (πλην των δύο που ψηφίσθηκαν «στην ώρα τους» με σημαντικές κυβερνητικές απώλειες) και, δεύτερον, «και να θέλαμε να το πληρώσουμε από ίδιους πόρους, δεν τους έχουμε».

Σύμφωνα με έτερη κυβερνητική πηγή, αρωγοί σ' αυτή την προσπάθεια είναι η Κομισιόν και η γαλλική πλευρά, παραπέμποντας στις τελευταίες στοχευμένες παρεμβάσεις του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών.

«Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις της 12ης Ιουλίου, είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία» και «το κείμενο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στις 9 Ιουλίου είναι η κατευθυντήρια πυξίδα μας», δήλωσε χθες (στο Εθνος) ο κ. Μοσκοβισί.

Ενώ ο κ. Σαπέν μίλησε για «ξεκάθαρη διαφωνία» μεταξύ Γερμανίας-Γαλλίας πάνω στην πρόταση περί προσωρινού Grexit, χαρακτηρίζοντας «σφάλμα» την κίνηση του Β. Σόιμπλε.

Εκλογές ναι, αλλά... πότε;

Σε δεύτερο πλάνο, αντικειμενικά, θέτει το κυβερνητικό επιτελείο τη συζήτηση περί του χρόνου των εκλογών, τον οποίον τοποθετεί, έτσι κι αλλιώς, εντός του φθινοπώρου.

Στελέχη του Μαξίμου παραπέμπουν (με νόημα...) στην πρόσφατη φράση του Αλέξη Τσίπρα περί «θεσμικής δυσαρμονίας», καθώς ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν τα μνημονιακά μέτρα, ενώ το ένα πέμπτο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (31-32 βουλευτές) τα καταψηφίζουν και... συμπολιτεύονται αντιπολιτευόμενοι.

Ολα δείχνουν ότι στο τραπέζι παραμένουν δύο απόψεις:

* Προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή (18-19 Αυγούστου, αν το χρονοδιάγραμμα της Συνόδου Κορυφής τηρηθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις).

Σε μία τέτοια εξέλιξη οι «αριστεροί διαφωνούντες» του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν προλάβει να συγκροτήσουν κόμμα, ενώ η πολιτική σταθερότητα θα εμφανισθεί ως... προαπαιτούμενο για την περίφημη απόφαση περί απομείωσης του χρέους, η οποία αναμένεται να τεθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, μετά δηλαδή την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

* Εκλογές μετά την απόφαση για το χρέος (δηλαδή τον Νοέμβριο), ώστε να κλείσει ο κύκλος της εννιάμηνης διαπραγμάτευσης και να παρουσιαστεί στους πολίτες «η μεγάλη εικόνα».

Το μειονέκτημα, εν προκειμένω, αφορά την παράταση κατά 2-3 μήνες της «θεσμικής δυσαρμονίας», που θα εντείνει τις πιέσεις για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

«Αυτή ξεχάστε την», αναφέρουν κοφτά οι επιτελείς του πρωθυπουργού, απαντώντας σε όσους την προτείνουν, όπως προ ημερών, η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε τη συγκρότησή της «είτε γίνουν εκλογές είτε όχι».

Διαφθορά-διαπλοκή στα υπερόπλα

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί λαμβάνουν υπόψη, βεβαίως, και την εικόνα της αντιπολίτευσης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, για παράδειγμα, δεν δείχνουν ενίσχυση των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), κάτι που επιδέχεται δύο ερμηνειών: πρώτον, ότι τα δύο πρώτα εκπροσωπούν «το παλιό» και, δεύτερον, ότι ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από τις «αντιευρωπαϊκές δυνάμεις» μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Το πρώτο στοιχείο εκτιμάται ότι θα τονωθεί μετά τις κινήσεις της Δικαιοσύνης σε μια σειρά υποθέσεις - από του πρώην στενού συνεργάτη του Α. Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, για τη συμμετοχή του στη «λίστα Λαγκάρντ» και την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, μέχρι τη δικαστική διερεύνηση οικονομικών ατασθαλιών στην (παλιά) ΕΡΤ.

Σημαντικό ρόλο επίσης (αναμένεται ότι) θα παίξει «η μάχη κατά της διαπλοκής», με πρώτο το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που έχει προκαλέσει ήδη την οργή των νυν ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών.

Οπερ σημαίνει ότι σε αντίθεση με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, ο πολιτικός καύσωνας θα χτυπήσει κόκκινο... μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v