Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΑΕΕ: Αύξηση 1,8% στην παραγωγή ασφαλίστρων το 6μηνο

Η αύξηση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων προήλθε από τη σημαντική άνοδο κατά 15% που εμφάνισαν οι Ασφαλίσεις Ζωής, κυρίως λόγω των προϊόντων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις τα οποία ενισχύθηκαν κατά 45,2%.

ΕΑΕΕ: Αύξηση 1,8% στην παραγωγή ασφαλίστρων το 6μηνο

Ανοδικά κινήθηκε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο εξάμηνο του έτους, ξεπερνώντας το 1,961 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2015.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, η αύξηση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων προήλθε από την σημαντική άνοδο κατά 15% που εμφάνισαν το εν λόγω διάστημα οι Ασφαλίσεις Ζωής, η οποία οφείλεται κυρίως στα προϊόντα Ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked). Συγκεκριμένα, τα ασφάλιστρα για Ασφαλίσεις Ζωής ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο κλάδος Ζωής συγκέντρωσε 624,53 εκατ. ευρώ (αύξηση 5,4%) και ο κλάδος των προϊόντων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις 236,63 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 45,2%.

Αντίθετα, οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών κατέγραψαν μείωση κατά 9,1%, στα 960,79 εκατ. ευρώ, πτώση που οφείλεται κυρίως στον Κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτων, καθώς η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Οχημάτων κατέγραψε μείωση -16,5% στα 419,02 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφερε: «Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 η ανάπτυξη εργασιών για την ελληνική ασφαλιστική αγορά ήταν ενθαρρυντική καθώς οι Ασφαλίσεις Ζωής ήταν συνεχώς σε θετικό πρόσημο. Επίσης, οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών τον Ιούνιο κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων (2,4% σε μηνιαία βάση) - για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2013. Βέβαια, οι επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας και των capital controls που επιβλήθηκαν στα τέλη του Ιουνίου και επέδρασαν αρνητικά στην πορεία της ασφαλιστικής αγοράς δεν περιλαμβάνονται χρονικά στην παρούσα μελέτη, θα διαφανούν, όμως, στις έρευνες των επόμενων μηνών».

Σημειώνεται ότι στην έρευνα περιλαμβάνονται τα στοιχεία 57 ασφαλιστικών επιχειρήσεων με καθεστώς εγκατάστασης, οι οποίες συγκέντρωσαν το 95,8% της παραγωγής ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων), σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς που αφορούσαν το 2014. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 21 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής (αντίστοιχο μερίδιο αγοράς 97,4%) και 47 στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών (μερίδιο 94,4%).

*Δείτε ολόκληρη τη μελέτη της ΕΑΕΕ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v