Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός

Πρωτοφανείς αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες πάνω από 4 δισ. ευρώ σε κάθε κατηγορία, αλλά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ., δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο 7μηνο. Οι τέσσερις λόγοι που εκτροχιάστηκαν τα έσοδα.

Εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός

Μια εικονική πραγματικότητα διαμορφώνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού που εμφανίζουν στο επτάμηνο πρωτογενές πλεόνασμα 3,530 δισ. ευρώ, οσάν η χώρα να μην αντιμετωπίζει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα. 

Η εξήγηση είναι απλή, καθώς όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πλήρωνε τα απολύτως απαραίτητα, διογκώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες εξαιτίας της περιορισμένης ρευστότητας στο ταμείο του δημοσίου. 

Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν πρωτοφανείς αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες πάνω από 4 δισ. ευρώ σε κάθε κατηγορία, αλλά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. (!)

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο 7μηνο ήταν μόλις 26,690 δις. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε σε έσοδα 30,816 δισ. ευρώ, με την υστέρηση στα 4,125 δισ. ευρώ. 

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα εμφάνιζαν επίσης υστέρηση 4,478 δισ. ευρώ. Το ΓΛΚ έπρεπε να έχει πληρώσει 32,191 δισ. ευρώ και αντ' αυτού πλήρωσε 27,713 δισ. ευρώ. 

Επιμέρους, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η εικόνα προφανώς δεν είναι καλύτερη. Οι δαπάνες του ΠΔΕ εμφανίζουν μείωση 1,372 δισ. ευρώ και αντί γα 2,57 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε 1,198 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στην υφεσιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 156 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο. 

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι ίσως η μοναδική γραμμή του προϋπολογισμού όπου έχουν επιτευχθεί οι στόχοι και έχουν εισπραχθεί παραπάνω απ' όσα προβλέπονται. 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, έναντι του στόχου οφείλεται:

Α) στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής της α' δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Β) στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Γ) στη μη βεβαίωση και πληρωμή της α' δόσης του ΕΝΦΙΑ 2015

Δ) στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) κατά 1.724 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκτίμηση η οποία αποτυπώνεται στο νέο μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία χωρίς μέτρα ο προϋπολογισμός θα έκλεινε φέτος με πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ. 

 

*Δείτε αναλυτικά τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v