Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συζητήθηκαν οι Σκουριές στο ΣτΕ

Προθεσμία ως την Παρασκευή για τα υπομνήματα έδωσε το ανώτατο δικαστήριο. Το δικαστήριο θα αποφασίσει μετεκλογικά για το εάν θα προχωρήσει σε προσωρινό πάγωμα της απόφασης Σκουρλέτη.

Συζητήθηκαν οι Σκουριές στο ΣτΕ

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να καταθέσουν υπομνήματα έδωσε το ΣτΕ στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική. Εν τω μεταξύ ο προεδρεύων του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου απέρριψε το αίτημα για άμεση έκδοση προσωρινής διαταγής «παγώματος» της απόφασης του πρώην υπουργού Παν. Σκουρλέτη με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων. Η σχετική απόφαση για προσωρινό «πάγωμα» ή όχι της απόφασης αναστολής θα εκδοθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές. 

Σήμερα πραγματοποιήθηκε τετράωρη κεκλεισμένων των θυρών, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα.

Στην σύσκεψη του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας (οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος, ο οποίος είναι εισηγητής, Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Μαντζουράνης και Αικατερίνη Χριστοφορίδου, ενώ παρόντες ήταν και οι τέσσερις βοηθοί του κ. Μάζου, οι Βασίλειος Γκέρτσος, Δημήτρης Πυργάκης, Χρήστος Νέγρης και Νικόλαος Νικολάκης) παραβρέθηκαν οι δικηγόροι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Ελένη Τροβά και των σωματείων των εργαζομένων που συμπλέουν με το πνεύμα της εταιρείας Νίκος Αλιβιζάτος), δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως δικηγόροι του Δημοσίου Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης και Γεωργία Παπαδάκη και ο Φινλανδός τεχνικός lkka Veikko Kojo ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία Outotec.

Ο κ. Σακελλαρίου ζήτησε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι δικηγόροι να καταθέσουν υπόμνημα, ενώ από τους συνηγόρους του Δημοσίου επιπρόσθετα ζητήθηκε να απαντήσουν και σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν από τους δικαστές, Υπόμνημα ζητήθηκε και από τον τεχνικό lkka Veikko Kojo. Σε χθεσινή σύσκεψη ο εισηγητής είχε ζητήσει τις ακριβείς θέσεις της εταιρίας επί τεχνικών θεμάτων.

Το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε υπόμνημα 45 σελίδων, με το οποίο τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης αφού πως λέει αυτή εκδόθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι η υποβληθείσα τεχνική μελέτη του εργοστασίου μεταλλουργίας δεν είχε συνταχθεί ούτε καν σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμών που έκανε η εταιρεία Outotec στο Πορί της Φινλανδίας.

Επίσης, το Δημόσιο, αμφισβητεί την οικονομική ζημία που επικαλείται η εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, με το σκεπτικό ότι υπάρχει το μεταλλείο Στρατωνίου, στο οποίο λειτουργεί και το εργοστάσιο εμπλουτισμού προς παραγωγή εμπορεύσιμων συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, οι εργασίες του οποίου ουδόλως θίγονται από την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κύρια προσφυγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός με την οποία ζητείται η ακύρωση της υπουργικής απόφασης θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Οκτωβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v