Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Η BlackRock σύμβουλος για «κόκκινα» δάνεια

Κέρδισε τον διαγωνισμό της ΤτΕ και αναλαμβάνει ανεξάρτητος σύμβουλος για την εκπόνηση στρατηγικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τι πρέπει να γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου. Ο μηχανισμός που έστησε στην Αθήνα η BlackRock.

ΤτΕ: Η BlackRock σύμβουλος για «κόκκινα» δάνεια

Η BlackRock Solutions, ο βραχίονας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών του αμερικανικού επενδυτικού οργανισμού, κέρδισε τον διαγωνισμό που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου με αντικείμενο την εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής στρατηγικής για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με βάση τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, η ΤτΕ, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, υποχρεούται να καταρτίσει, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test, αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου υλοποίησης και της χρήσης κεφαλαιακών πόρων από το υπο-πακέτο των 25 δισ.

Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που θα στοχεύει στην επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος, με οριοθέτηση εν συνεχεία συγκεκριμένων στόχων από τις τράπεζες και παρακολούθηση των επιδόσεών τους από το ΤΧΣ.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να υποβάλει, ως το τέλος Οκτωβρίου, έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Η έκθεση θα στηρίζεται, προφανώς, στα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AssetQualityReview- AQR) που ολοκληρώνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Μαζί με την έκθεση κατηγοριοποίησης η ΤτΕ θα αξιολογεί και την ικανότητα της κάθε τράπεζας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανά κατηγορία δανείων.

Σημειώνεται ότι ήδη οι θεσμοί έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να υποβάλουν τις εκτιμήσεις τους για την επίπτωση των capital controls στον κύκλο εργασιών και τα υπόλοιπα μεγέθη των εταιρειών-πελατών τους με κλαδική ανάλυση.

Η BlackRock Solutions έστησε γραφείο στην Αθήνα το οποίο στελεχώθηκε από περίπου 10 συνεργάτες, με επικεφαλής, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρώην ανώτερο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος έχει μακρά θητεία στην αγορά των private equity funds.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v