Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανταγωνιστικότητα: Στάσιμη η Ελλάδα στην έκθεση του WEF

Χαμηλό βαθμό σε όρους ανταγωνιστικότητας παίρνει η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη του World Economic Forum. Παραμένει στην 81η θέση, κάτω από χώρες όπως Τατζικιστάν, Μποτσουάνα και Ρουάντα, τη στιγμή που πασχίζει να προσελκύσει επενδύσεις.

Ανταγωνιστικότητα: Στάσιμη η Ελλάδα στην έκθεση του WEF

Η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν και φέτος τις κορυφαίες θέσεις στην έκθεση του World Economic Forum για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.

Η Ελλάδα διατηρείται στάσιμη, στην 81η θέση, κάτω από χώρες όπως το Τατζικιστάν (80ό), η Μποτσουάνα (71η), η Ρουάντα (58η) και οριακά υψηλότερα από την Αρμενία, τη Ναμίμπια και την Τζαμάικα. 

Η κορυφαία δεκάδα χωρών αποτελείται κατά σειρά από τις Ελβετία, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Φινλανδία, Σουηδία και Βρετανία.

Στους κερδισμένους της φετινής κατάταξης η Ολλανδία, που αναρριχήθηκε στην 5η θέση παγκοσμίως από την όγδοη. Μεγάλη πτώση 18 θέσεων για τη Βραζιλία, στην 75η θέση, με τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των χωρών BRICS. Η Ινδία αναρριχήθηκε 16 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και βρέθηκε 55η.  

 

Οι χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ

Σύμφωνα με την έκθεση του WEF, η Ελλάδα αποτυγχάνει να βελτιωθεί και παραμένει «μακράν» η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πιο ισχνές επιδόσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις δέκα χειρότερες χώρες στο «κομμάτι» του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, καταλαμβάνοντας την 132η θέση, και στο θέμα της ανάπτυξης της χρηματοοικονομικής αγοράς (131η θέση), ενώ η καλύτερη επίδοση της χώρας μας καταγράφεται στο «κομμάτι» της τεχνολογικής ετοιμότητας, όπου καταλαμβάνει την 36η θέση.

Συγκεκριμένα, στον υποδείκτη της ανταγωνιστικότητας βασικών απαιτήσεων, η χώρα μας καταλαμβάνει την 81η θέση σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα των θεσμών, την 34η στις υποδομές, την 132η στο μακροοικονομικό περιβάλλον και την 41η στην υγεία και την βασική εκπαίδευση. Στον υποδείκτη ανταγωνιστικότητας των παραγόντων που βελτιώνουν την αποδοτικότητα, η χώρα έρχεται 43η στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση, 89η στην αποδοτικότητα της αγοράς προϊόντων, 116η στην αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας, 131η στην ανάπτυξη των χρηματαγορών, 36η στην τεχνολογική ετοιμότητα και 52 στο μέγεθος της αγοράς. Τέλος, στον υποδείκτη ανταγωνιστικότητας παραγόντων καινοτομίας και εκσυχρονισμού, καταλαμ΄βανει την 74η θέση σε επίπεδο επιχειρηματιοκύ εκσυγχρονισμού και την 77η σε επίπεδο καινοτομίας.

 

Στην πρώτη δεκάδα στην διαθεσιμότητα επιστημόνων

Ενδιαφέρον έχει η κατάταξη της χώρας –μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών- σε δείκτες που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 114η θέση σε ότι αφορά την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, στην 91η στην κατάρτιση των εργαζομένων (καλύτερα από την Ιταλία και την Ισπανία που βρίσκονται στην 132η και 104η θέση αντίστοιχα), 131η στην δυνατότητα προσέλκυσης ταλέντων και στην 111η στην δυνατότητα διατήρησης ταλέντων, ενώ βρίσκεται στην 6η θέση σε ότι αφορά την διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών (χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 4η θέση, η Ιαπωνία στην 3η, ενώ η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία βρίσκονται στην 15η, 18η 19η θέση αντίστοιχα).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v