Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρές οι πιθανότητες για κούρεμα των senior bonds

Aποκλείεται κούρεμα των ομoλόγων κύριας εξασφάλισης, αν οι ιδιώτες καλύψουν πλήρως τον λογαριασμό με βάση το AQR και το βασικό σενάριο. Τι προβλέπεται για υβριδικούς τίτλους, προνομιούχες μετοχές και ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Ο οδικός χάρτης διευκρινίσεων που έδωσε το ΤΧΣ.

Μικρές οι πιθανότητες για κούρεμα των senior bonds

Μικρές πιθανότητες να κουρευτούν τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης, εφόσον οι ιδιώτες καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από το Asset Quality Review (AQR) και το βασικό σενάριο του stress test, άφησε η διοίκηση του ΤΧΣ.

Στην άτυπη συνάντηση γνωριμίας της νέας διοίκησης με τους εκπροσώπους του Τύπου, οι κ.κ. Γ. Μιχελής και Αρ. Ξενόφος αφού αναφέρθηκαν στους τέσσερις βασικούς άξονες της στρατηγικής του Ταμείου έδωσαν και μια σειρά από διευκρινίσεις για ανοιχτά καυτά θέματα της δομής ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΧΣ, με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπεται μετατροπή ή απομείωση των ομολόγων κύριας εξασφάλισης (senior bonds). Επιπρόσθετα, η επικαιροποίηση του 3864/2010 δεν προβλέπεται να περιλαμβάνει σε αυτή τη φάση μετατροπή σε κοινές μετοχές, ή απομείωση των ομολόγων κύριας εξασφάλισης στην περίπτωση που οι ιδιώτες καλύψουν εξ ολοκλήρου τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το AQR και το βασικό σενάριο του stress test.

H μοναδική περίπτωση να αλλάξει η παραπάνω κατεύθυνση είναι να επιμείνουν οι θεσμοί στην πολιτική, όπως χαρακτηρίστηκε, θέση του να συμμετάσχουν στον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης και οι κάτοχοι senior bonds.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται σήμερα αρκετά πιθανό, τόσο λόγω της κατεύθυνσης για την παροχή κινήτρων συμμετοχής ιδιωτών, όσο και για το προηγούμενο που θα δημιουργούσε αυτό για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Ενδεχόμενο κούρεμα των ομολόγων κύριας εξασφάλισης θα δημιουργούσε πρόβλημα στην επάνοδο των ελληνικών τραπεζών στις αγορές για άντληση ρευστότητας και την ίδια στιγμή θα έθετε σε αμφισβήτηση από τις αγορές όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», σημειώνουν κύκλοι του ΤΧΣ.

Σε αντίθεση με τα senior bonds, οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, προνομιούχων μετοχών Αλογοσκούφη και προνομιούχων μετοχών Αμερικής θα δουν τους τίτλους τους να μετατρέπονται σε μετοχές, ή και να απομειώνονται στην πολύ πιθανή περίπτωση που το ΤΧΣ καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύψουν με το δυσμενές σενάριο.

Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινοτικής οδηγίας, οι παραπάνω τίτλοι μετατρέπονται σε μετοχές, εφόσον η τράπεζα εμφανίζει καθαρή θετική θέση μετά ατ αποτελέσματα του stress test και απομειώνονται, εφόσον η καθαρή θέση είναι αρνητική.

Ως προς τον τρόπο συμμετοχής του δημοσίου μέσω του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση, ο CEO του ΤΧΣ Aρ. Ξενόφος δήλωσε ότι υπάρχει επεξεργασία σειράς προτάσεων στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης των ιδιωτών για συμμετοχή στις ΑΜΚ.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με το ΤΧΣ να περιορίζει τη συμμετοχή του σε τίτλους που μετατρέπονται σε κοινές μετοχές, αν ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας υποχωρήσει κάτω από τα ελάχιστα αποδεκτά όρια, λαμβάνοντας μια προκαθορισμένη απόδοση.

Οι παραπάνω τίτλοι θα μπορούσαν να έχουν τέτοια μορφή που να συνυπολογίζονται στο common equity Tier I και επομένως να μη δημιουργούν ενστάσεις ως προν την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων.

Τέσσερις άξονες στρατηγικής για το ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλείται να διαχειριστεί μια σειρά νέων προκλήσεων μέσω ενός διευρυμένου ρόλου όπως αυτός αποτυπώνεται στην πρόσφατη συμφωνία (MοU) που υπογράφηκε από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Βάσει των συμφωνηθέντων, η στρατηγική της διοίκησης του ΤΧΣ θα εστιαστεί στο να προσδώσει στο Ταμείο μια μεσομακροπρόθεσμη προοπτική, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην ελληνική αγορά.

Μια στρατηγική που καλείται να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ακόλουθες τέσσερις προκλήσεις:

1. Κεφαλαιοποίηση Συστημικών Τραπεζών

Τέλος Οκτωβρίου εκτιμάται να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου η κάλυψη τυχόν κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν. Το ΤΧΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, τους θεσμούς και τα τραπεζικά ιδρύματα επεξεργάζεται μια σειρά επιλογών που θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων εντός ενός πλαισίου ισότιμης και αντικειμενικής συμμετοχής, περιορίζοντας την κρατική βοήθεια και κατ' επέκταση την επιβάρυνση του ελληνικού χρέους και του Έλληνα φορολογούμενου.

2. Διακυβέρνηση ΤΧΣ και Τραπεζών

Εντός του Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος νόμος του ΤΧΣ που θα διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, θα αποτυπώνει τις διευρυμένες υποχρεώσεις του και θα περιγράφει το πλαίσιο της λειτουργικής του επάνδρωσης ώστε να συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικό και αποτελεσματικό έργο. Παράλληλα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 το Ταμείο καλείται να έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιτροπών και των διοικητικών συμβουλίων των συστημικών τραπεζών, ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες και οι πρακτικές μιας αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης.

3. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται περίπου στα €100 δισ. και αναμφισβήτητα συνιστούν, λόγω του μεγέθους τους, θέμα προς άμεση επίλυση προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα η ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος. Το ΤΧΣ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να αποτυπώσει τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να αναπτυχθεί μια δυναμική και ευέλικτη αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, να θέσει κριτήρια αποδοτικότητας στη διαχείρισης των NPLs και να αποτυπώσει ένα σχέδιο δράσης αναφορικά με τη διαχείριση δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.

4. Νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Υπάρχει πολιτική συμφωνία για τη συγκρότηση ενός "Υπερ-Ταμείου" που θα πάρει υπό τη σκέπη του τη διαχείριση κινητών και μη περιουσιακών στοιχείων. Στο νέο αυτό ταμείο το ΤΧΣ, με την πολύχρονη εμπειρία που έχει αποκομίσει την τελευταία πενταετία και τις υποδομές του, μπορεί να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v