Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Τέλος Οκτωβρίου η απόφαση για τα μεταλλεία στις Σκουριές

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την υπόθεση ενώ τα εμπλεκόμενα μέρη καλούνται μέχρι τις 7/10 να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Έξω από το ΣτΕ συγκεντρώθηκαν περίπου 600 μεταλλωρύχοι με τις οικογένειές τους, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των μεταλλείων.

ΣτΕ: Τέλος Οκτωβρίου η απόφαση για τα μεταλλεία στις Σκουριές

Στο τέλος του μήνα θα εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση για τη λειτουργία ή μη των μεταλλείων Χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την υπόθεση ενώ τα εμπλεκόμενα μέρη καλούνται μέχρι τις 7 Οκτωβρίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο συζητήθηκε η προσφυγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και των εργαζομένων κατά της υπουργικής απόφασης του Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία διέταξε την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης, έξω από το ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 600 μεταλλωρύχοι με τις οικογένειές τους, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των μεταλλείων.

Οι μεταλλωρύχοι ζητούν να ανοίξει άμεσα το έργο στο σύνολό του και να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Τι είπαν οι δυο πλευρές

Πλήρη άγνοια στοιχείων -μελετών, συμβάσεων κτλ- απέδωσε η δικηγόρος της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στον τότε υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος υπέγραψε την υπουργική απόφαση για το "κλείσιμο" των μεταλλείων χρυσού.

Όπως επεσήμανε η συνήγορος όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις και την λειτουργία των μεταλλείων εκείνη την ημέρα δεν είχαν φτάσει καν στο υπουργείο αλλά βρίσκονταν σε συμβολαιογράφο.

Η δικηγόρος έθεσε στους συμβούλους Επικρατείας το ερώτημα «από ποια στοιχεία ο κ. Σκουρλέτης διαπίστωσε ότι οι προβλεπόμενοι όροι δεν τηρήθηκαν, αφού δεν είχε καμία εικόνα της πραγματικής κατάστασης των μεταλλείων».

Μόνο από πληροφορίες ο κ. Σκουρλέτης μπορεί να είχε κάποια εικόνα των πραγμάτων, αφού με το που αντικατέστησε τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, άλλαξε όλους τους διευθυντές του υπουργείου.

«Από πολιτική βούληση ή από θυμό ο κ. Σκουρλέτης εξέδωσε την απόφαση που έβαζε «λουκέτο» στα μεταλλεία, τόνισε η δικηγόρος της «Ελληνικός Χρυσός».

Από την πλευρά τους οι δύο συνήγοροι των 4 σωματείων των εργαζομένων στα μεταλλεία, που έχουν κάνει παρέμβαση υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», έριξαν το βάρος της αγόρευσής τους στην ανάπτυξη της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού και ξεκαθάρισαν ότι δεν χρησιμοποιείται πουθενά κυάνιο.

Παράλληλα, οι δύο δικηγόροι επισήμαναν ότι από την πλευρά της Πολιτείας υπήρξε «αλλαγή πλεύσης χωρίς νόημα» στο ζήτημα της Ελληνικός Χρυσός.

Το Δημόσιο τόνισε -μέσω του νομικού παραστάτη του -ότι από την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεν έπαθε βλάβη, ενώ σημείωσε ότι τα μεταλλεία μπορούν να λειτουργήσουν παρά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Ο λόγος που εκδόθηκε η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, προσέθεσε ο δικηγόρος του Δημοσίου, ήταν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι.

Οι δικηγόροι των Δήμων Αριστοτέλη και Βόλβης οι οποίοι έκαναν παρέμβαση υπέρ της απόφασης Σκουρλέτη, υπογράμμισαν ότι επέρχεται βλάβη και καταστροφές στο περιβάλλον από την λειτουργία των μεταλλείων, ενώ επισήμαναν ότι όλοι οι λόγοι που επικαλείται η επίμαχη εταιρεία για την ακύρωση της απόφασης του κ. Σκουρλέτη είναι αόριστοι και αβάσιμοι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v