Αξιολόγηση-εξπρές αναζητά η κυβέρνηση

Ισορροπία μεταξύ εφαρμογής της συμφωνίας και παράλληλου προγράμματος ψάχνει το Μαξίμου. Αναμένεται ανακοίνωση πρωθυπουργού για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα πρώτα ν/σ για διαπλοκή-διαφθορά. Απόψε οι προγραμματικές Τσίπρα.

Αξιολόγηση-εξπρές αναζητά η κυβέρνηση

Η αυλαία της δεύτερης διακυβέρνησης Τσίπρα ανοίγει απόψε. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει από το βήμα της Βουλής στις 7.30 μ.μ. τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ζητώντας από το Σώμα ψήφο εμπιστοσύνης.

Το περιεχόμενο δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή θα αναζητούνται εκείνες οι παρεμβάσεις που θα ικανοποιήσουν το αίσθημα της (μετεκλογικής) δικαιοσύνης, χωρίς να θιγούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.

Αλλωστε το Eurogroup αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, οπότε θα έχει δοθεί το «πράσινο» ή το «κόκκινο» φως για μια σειρά από παρεμβάσεις που παραμένουν εκκρεμείς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι ο κ. Τσίπρας προτίθεται να ανακοινώσει την τελική ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, του οποίου το «πάγωμα» είχε ζητήσει προεκλογικά από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, μέχρι να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μαξίμου για τη «συγγραφή» των δηλώσεων, το εν λόγω θέμα απασχόλησε το κυβερνητικό επιτελείο (και νωρίτερα το ΚΥΣΟΙΠ), ενώ οι προτάσεις αφορούσαν μέχρι και σε μηδενικό ΦΠΑ για όλες ή ορισμένες κατηγορίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Κυβέρνηση τετραετίας, διότι...

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει απόψε να ισορροπήσει ανάμεσα στο όραμα και στον αγώνα δρόμου που καλείται να δώσει η χώρα το επόμενο εξάμηνο.

Αν στην αντίστοιχη ομιλία μετά τη νίκη του Ιανουαρίου το στίγμα είχε δώσει η φράση του «είμαστε και η τελευταία λέξη αυτού του Συντάγματος», στην αποψινή θα κυριαρχήσει ο αναγκαίος ρεαλισμός «α λα Λούλα» -δηλαδή τελειώνουμε τώρα με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, για να τρέξουμε αμέσως μετά το δικό μας πρόγραμμα, έχοντας ξεμπερδέψει με την επιτροπεία...

Η αναφορά του στην «κυβέρνηση τετραετίας» έχει διττό μήνυμα: αφενός, να κόψει κάθε συζήτηση, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι... τον Μάρτιο θα έχουμε πάλι εκλογές (σ.σ. το είπε χθες ο Κ. Μητσοτάκης) και, αφετέρου, να απλώσει τις δεσμεύσεις σε βάθος χρόνου, ώστε να μην κατηγορηθεί για μετεκλογική ανακολουθία.

Αξιολόγηση-τράπεζες-χρέος

Για το άμεσο διάστημα, ο υπ' αριθμόν ένας στόχος που θα παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός θα είναι το τρίπτυχο: ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις επόμενες τρεις εβδομάδες (τέλος Οκτωβρίου) - ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - έναρξη επίσημης συζήτησης για την απομείωση του χρέους.

Κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο στόχος πρέπει να έχει εκπληρωθεί στο σύνολό του πριν εκπνεύσει το έτος. Σ' αυτή τη βάση θα παρουσιαστεί η ανάγκη πλήρους υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων που ψηφίστηκαν τον «καυτό» Ιούλιο -με σαφή τη δέσμευση για βελτιώσεις, διορθώσεις κ.λπ. στη συνέχεια.

Επιστροφή στις αγορές και στην ανάπτυξη

Ως «στόχος νούμερο δύο» θα τεθεί η επιστροφή στις αγορές και στην ανάπτυξη «εντός του 2016».

Επ' αυτού, ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει τη δέσμευση ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν θα γίνει με νεοφιλελεύθερους όρους και ισοπεδωμένη την κοινωνία», αλλά «με τη δική μας λογική».

Η οποία, όπως θα παρουσιαστεί, είναι: νέο φορολογικό σύστημα, νέος αναπτυξιακός νόμος (σ.σ. αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις), αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης και του ΕΣΠΑ (σ.σ. «στροφή των κοινοτικών κονδυλίων σε νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, σε συνεταιρισμούς, στην αποκέντρωση των πολλών μικρών αντί λίγων μεγάλων έργων») και σταδιακή εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικές δράσεις-μεταρρυθμίσεις που δεν θίγουν τη συμφωνία.

Το «παράλληλο πρόγραμμα»

Αυτό το τελευταίο θα παρουσιαστεί ως ο «παράλληλος στόχος» που θα συμβαδίζει με τους δύο προαναφερθέντες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στα εργασιακά ζητήματα, δηλαδή στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κλαδικών συμβάσεων «που θα αντιμετωπίσουν την εργασιακή ζούγκλα», υπενθυμίζοντας ότι σ' αυτό το πεδίο δόθηκαν σκληρές μάχες στο πεντάμηνο της διαπραγμάτευσης.

Ανάλογη αναφορά θα επιχειρήσει και στα κόκκινα δάνεια: παρότι το θέμα άπτεται της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η δέσμευση θα αφορά τη μη απώλεια της πρώτης κατοικίας.

Οι πρώτοι νόμοι για διαπλοκή-διαφθορά

Στο πεδίο της διαπλοκής και της διαφθοράς ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή τα νομοσχέδια που είχαν ετοιμάσει οι υπουργοί του πριν από την προσφυγή στις κάλπες του Σεπτεμβρίου: για τις τηλεοπτικές άδειες, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την αξιολόγηση στο Δημόσιο (σ.σ. έρχεται ήδη διορθωτική ρύθμιση για τους επίορκους), ενώ βρίσκονται στα σκαριά νομοθετικές παρεμβάσεις για τις δημόσιες προμήθειες και τον έλεγχο των ΑΦΜ για τη φοροδιαφυγή.

Μεσάνυχτα Τετάρτης η ψήφος εμπιστοσύνης

Η πρεμιέρα του προγραμματικού τριημέρου θα περιλαμβάνει απόψε μόνο την ομιλία του πρωθυπουργού. Αύριο και μεθαύριο θα «αναγνώσουν» οι υπουργοί τις ανά χαρτοφυλάκιο δεσμεύσεις τους, ενώ η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v