Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις

Μέχρι το τέλος του έτους ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Έρχονται αλλαγές στο νόμο για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Προδημοσίευση 4 δράσεων από το νέο ΕΣΠΑ. Τα προγράμματα για αυταπασχόληση, startups και τουριστικές. Οι προϋπολογισμοί.

Αλλάζει ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις

Λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους του 2009 και του 2011 αναζητά η Κυβέρνηση.

O αρμόδιος υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «ξεκαθάρισμα» των επενδύσεων που είχαν ενταχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους – σ.σ. το σύνολο των δεσμεύσεων ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ είναι μόνο 1,1 δισ. ευρώ - ως εκ τούτου όπως τόνισε επιδιώκεται καταρχήν η απένταξη επενδύσεων που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου ή η μεταφορά (σε συμφωνία με τους επενδυτές) σε άλλα κίνητρα όπως για π.χ. φορολογικά. Επίσης όπως δήλωσε ο υπουργός εξετάζεται το ενδεχόμενο εξεύρεσης αύξησης του δανεισμού από ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ ο ίδιος ανακοίνωσε πως έως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2015 και θα προχωρήσει στην ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου το οποίο έως το Μάρτιο του 2016 θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας.

Επίσης ο υπουργός προανήγγειλε αλλαγές και στον νόμο για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Ανέφερε πως μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι και η μείωση του ύψους της επένδυσης η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί στρατηγική.

Τόνισε δε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση όλου του τομέα και των υπηρεσιών, ενώ θα υπάρχουν στοχευμένα και υψηλά κριτήρια για την απασχόληση για αυτές τις επενδύσεις. Ανέφερε πως το Enterprise Greece παραμένει στρατηγικός φορέας για τις στρατηγικές επενδύσεις ενώ σημείωσε πως το υπουργείο μελετά τη δημιουργία νέων κινήτρων και δημιουργία business center και research center.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών σε ότι αφορά την απλοποίηση των αδειοδοτήτων θα υλοποιηθούν στο σύνολο τους. Σημείωσε δε πως αρκετές από τις αλλαγές θα αξιολογηθούν από μελέτες από κοινού με τους θεσμούς έχουν αναθέσει ή θα αναθέσουμε σε ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ κ.α. Το οποίο θα αξιολογήσει την πορεία των αδειοδοτήσεων και των θεσμικών αλλαγών και τον αντίκτυπο για διορθωτικές κινήσεις.

Ο κ. Σταθάκης απαντώντας στη φημολογία του τελευταίου διαστήματος ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, είπε ότι ήδη προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου τρέχουν από τον περασμένο Ιούνιο με δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για παιδικούς σταθμούς, πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και κοινωφελή εργασία ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία 30 κέντρων εξυπηρέτησης δανειοληπτών, για προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών και για προγράμματα κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας.

Προδημοσιεύσεις για τέσσερις δράσεις από το νέο ΕΣΠΑ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε την προδημοσίευση τεσσάρων δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

* Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεννημένων πριν το 1991 συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος αναμένεται να ενισχυθούν 2200 πτυχιούχοι για την πραγματοποίηση επενδύσεων προϋπολογισμού 5.000 με 25.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά το 100% της επένδυσης.

* Ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων. Προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και αφορά επενδύσεις έως 60.000 ευρώ για το 100% της επένδυσης. Στοχεύει σε αξιοποίηση από 2.500 επιχειρήσεις.

* Αναβάθμιση επιχειρήσεων που αναπτύσσονται σε νέες αγορές με έμφαση στην εξωστρέφεια, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Αφορά έως 1800 επιχειρήσεις

και

* Ενίσχυση των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που αφορά επενδύσεις από 15.000 - 150.000 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση έως 700 επιχειρήσεων.

 

***Αναλυτικά οι τέσσερις δράσεις, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v