Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραίτηση Σαββαΐδου ζήτησε ο Τσίπρας

Να «διευκολύνει» την κυβέρνηση ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού. Αιτία η εμπλοκή της Γενικής Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με τη δικαιοσύνη, αναφορικά με αποφάσεις που έχει λάβει.

Παραίτηση Σαββαΐδου ζήτησε ο Τσίπρας

Να ζητήσει από τη ΓΓΔΕ να «διευκολύνει» την κυβέρνηση ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός από τον υπουργό Οικονομικών μετά την εμπλοκή της Κατερίνας Σαββαΐδου με τη δικαιοσύνη.

«Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές σε κάποιον που βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη θέση», είναι η άποψη της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη μεταφέρει το αίτημα του Μαξίμου στην κ. Σαββαΐδου.

Η κ. Σαββαΐδου εμπλέκεται σε δύο δικαστικές υποθέσεις, όπως προέκυψε το τελευταίο 24ωρο. Αφενός, για το «πάγωμα» προστίμου που είχε επιβληθεί σε εταιρία ύψους 78 εκατ. ευρώ (για το οποίο καλείται να καταθέσει ως ύποπτη) και αφετέρου, για παράβαση καθήκοντος σε σχέση με απόφασή της για το φόρο στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.

Αναλυτικότερα, η κ. Σαββαΐδου είναι κατηγορούμενη για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Σε βάρος της ασκήθηκε δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας λόγω της απόφασης που εξέδωσε στις 12.1.2015, λίγες ημέρες μετα τις εκλογές, βάσει της οποίας έδινε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στα κανάλια από αυτήν που προέβλεπε ο νόμος προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20ή ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου.

Η απόφαση της 12ης Ιανουαρίου από την κ. Σαββαίδου, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα στο ΦΕΚ, προέβλεπε ότι η δήλωση για την είσπραξη του ειδικού φόρου μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 20η Ιανουαρίου για έσοδα του προηγούμενου έτους.

Η προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από μήνυση που κατέθεσε δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίο, Αθανάσιο Κατσιρώδη.

Μία ημέρα μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση της παράτασης κατά ένα χρόνο της καταβολής του 20% για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η κα Σαββαΐδου καλείται να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σχετικά με απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Μάλιστα, η απόφαση φέρεται απλώς να "πάγωσε" επ' αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ' αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο και ενέπλεκε τη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων στον επανέλεγχο του προστίμου, ενώ η υπόθεση της συγκεκριμένης εταιρίας έχει παραπεμθεί και στη Δικαιοσύνη ως τοκογλυφία, με εμπλεκόμενο μάλιστα στην υπόθεση πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Η δίκη πάντως για την υπόθεση αυτή βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v