Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βιαστείτε» το μήνυμα Βρυξελλών προς Αθήνα

«Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει προκειμένου να πάρει τα δύο δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα», τόνισε η πηγή από το ευρωσύστημα. Υπάρχει καλό κλίμα και διάθεση συνεννόησης αλλά θα πρέπει να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας, σημειώνουν.

«Βιαστείτε» το μήνυμα Βρυξελλών προς Αθήνα

Η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να «τρέξει» προκειμένου να λάβει τα δύο δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε ανώτατη πηγή από το ευρωσύστημα στο MNI την Πέμπτη, τονίζοντας πως η Αθήνα εξακολουθεί να πρέπει να καλύψει περίπου 30 από τα 48 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση που εκκρεμεί.

Ο αξιωματούχος σχολίασε παρατηρήσεις που έγιναν την Τετάρτη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει τα κεφάλαια μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση στην ώρα τους και να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Οι ομάδες είναι στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή εκτιμούν την κατάσταση, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τρέξει προκειμένου να πάρει τα δύο δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα», τόνισε η πηγή.

Κορυφαία πηγή από την Κομισιόν ανέφερε πως τα σχόλια του Ντομπρόβσκις ήταν βάσει της άποψης της Επιτροπής, «γιατί υπάρχει τώρα ειλικρινής πολιτική βούληση από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου».

Σημειώνεται ότι ο Ντομπρόβσκις θα επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

«Η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στην αρχή της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου και να διαρκέσει 10 μέρες. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Αν η πολιτική βούληση υπάρχει, δεν περιμένω προβλήματα», επεσήμανε η πηγή από την Κομισιόν, προσθέτοντας πως «μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας έχει επιδείξει εντυπωσιακή αποφασιστικότητα» και ως εκ τούτου εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να μην είναι αισιόδοξος.

Ωστόσο, η πηγή από το ευρωσύστημα σχολίασε πως υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις στους κόλπους της ΕΕ πως η αξιολόγηση θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο, λόγω τεχνικών δυσκολιών και καθυστερήσεων στη νομοθεσία από την ελληνική κυβέρνηση.

Γι’ αυτό τον λόγο, τόνισε η πηγή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει ώστε να διαχωριστεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ΕΚΤ θα ήθελε η Ελλάδα να πάρει τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση μέσα στον Νοέμβριο, ανεξάρτητα από το αν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Ο κανονισμός για τον τραπεζικό τομέα και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξελίσσεται σε πρωταρχική ανησυχία για την ΕΚΤ», ανέφερε άλλη πηγή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να εκφράζει διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

«Μπορούμε να συναντηθούμε στη μέση, αρκεί ο Τσίπρας να το χειριστεί πολιτικά, αλλά κάποιοι φοβούνται πως αυτό θα μπορούσε να πάρει λίγο χρόνο. Έχουμε στενή συνεργασία με τις αρχές του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος», επεσήμανε η πηγή.

Πηγή από το Eurogroup τόνισε, ωστόσο, πως ακόμη και αν η ΕΚΤ θέλει να απαγκιστρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αξιολόγηση, αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί, καθώς χρειάζεται την έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή οι υπουργοί του Eurogroup δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν την απόφαση που πάρθηκε το καλοκαίρι, πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση. «Δεν υπάρχει κοινή συναίνεση των μελών του Eurogroup, ώστε να αλλάξουν αυτή την απόφαση», υπογράμμισε η πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v