Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοσκοβισί: Πρέπει να κρατήσουμε το θετικό μομέντουμ

Είμαι αισιόδοξος καθώς τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, δήλωσε ο Επίτροπος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Μετά την αξιολόγηση, το θέμα του χρέους. Πρέπει να κλείσουν οι 3-4 εκκρεμότητες έως τη Δευτέρα. Μπορεί να οικοδομηθεί ένα success story.

Μοσκοβισί: Πρέπει να κρατήσουμε το θετικό μομέντουμ

Υποστηρικτικός προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι στο τραπέζι έπεσαν όλα τα θέματα. «Συζητήσαμε σε ποια σημεία μπορούν να γίνουν και άλλες βελτιώσεις. Είμαι βέβαιος ότι με προσπάθεια μπορούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Κοινός μας στόχος είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Αναφορικά με το χρέος είπε ότι πρέπει πρώτα να υιοθετηθούν τα προαπαιτούμενα και ύστερα το Eurogroup να αποφασίσει την εκταμίευση χρημάτων. Μετά είναι το δεύτερο πακέτο και η πρώτη αξιολόγηση. Στη συνέχεια θα δούμε το θέμα του χρέους, σημείωσε.

«Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και πρέπει να κρατήσουμε το θετικό μομέντουμ», κατέληξε. Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς αρκέστηκε να πει ότι τέθηκαν στη συζήτηση όλα τα θέματα. 

Από την πλευρά τους, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», υποστηρίζουν.

«Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου.

Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για τη μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», καταλήγουν.

«Πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες έως τη Δευτέρα»

Παραπάνω από σαφής ήταν ο κοινοτικός Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην οδό Νίκης. Αν δεν επιλυθούν τα τρία-τέσσερα εκκρεμή ζητήματα στο μέτωπο των προαπαιτουμένων για τα 2 δισ. ευρώ έως το Eurogroup, «η δουλειά μας δεν θα είναι εύκολη τη Δευτέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γίνεται πρόοδος στις δεσμεύσεις του Αυγούστου αλλά θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, για να ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο πακέτο προαπαιτουμένων και την αξιολόγηση, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για να κλείσει το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, ως γνωστόν, δεν είναι άλλα από τα κόκκινα δάνεια και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί λύση έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Το κλίμα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των κ. Μοσκοβισί - Τσακαλώτου - Χουλιαράκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα θετικό, αν και ο κοινοτικός Επίτροπος, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, επέλεξαν να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους σε μια σειρά εκκρεμών θεμάτων.

Τόσο ο κοινοτικός Επίτροπος όσο και ο υπουργός Οικονομικών έκαναν λόγο για βελτίωση της συνεργασίας ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μοσκοβισί στη δυνατότητα οικοδόμησης ενός νέου success story για την Ελλάδα.

Για το χρέος ο Επίτροπος είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα, με φιλοδοξία και πραγματισμό και με τρόπο πολιτικά αποδεκτό. Προτάσεις θα υποβληθούν, όπως είπε, από ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει το θέμα πριν τα Χριστούγεννα και ότι ήδη εργάζεται ομάδα στο Υπουργείο που θα ενημερώσει το ΚΥΣΟΙΠ.

Στο θέμα των τραπεζών, ο κοινοτικός επίτροπος δεν απάντησε, παρά τα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, αν θα υπάρξει αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση, επέμεινε όμως στην ανάγκη να υπάρξει βιώσιμη λύση για τις τράπεζες.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι οι θεσμοί πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε μια ύφεση και πράγματα που δεν γίνονται. Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v