Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ξεκίνησε η κούρσα για τις ΑΜΚ

Στόχος η άντληση 8 δισ. από τους ιδιώτες. Σε εξέλιξη το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς, η οποία ξεκινά με προίκα 600 εκατ. από τα ομόλογα. Ανά πάσα στιγμή οι κινήσεις από τους υπόλοιπους παίκτες. Κεφάλαια 2 δισ. επιδιώκει να αντλήσει από την ΑΜΚ η Εθνική.

Τράπεζες: Ξεκίνησε η κούρσα για τις ΑΜΚ

Στην τελική και κορυφαία φάση της ανακεφαλαιοποίησης περνά το τραπεζικό σύστημα, το οποίο πλέον βρίσκεται αντιμέτωπο με τις προθέσεις των ιδιωτών επενδυτών, σε μία προσπάθεια να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία εκτιμάται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ότι θα διαμορφωθούν, ίσως και να ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ.

Πρώτη αποφάσισε να τεστάρει τα νερά των ιδιωτών επενδυτών η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία άνοιξε με μια αιφνιδιαστική κίνηση, χθες το απόγευμα, το βιβλίο προσφορών (book building), το οποίο αναμένεται να παραμείνει ανοικτό έως αύριο, Παρασκευή. Η τράπεζα ξεκινά τη διαδικασία με προίκα 600 εκατ ευρώ, τα οποία προήλθαν σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr από την αποδοχή της δημόσιας πρότασης με στόχο την επαναγορά ομολόγων.

Τα κεφάλαια αυτά συμπεριλαμβάνονται στον λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών 2,2 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου και οδηγούν σε ισόποση μείωσή του. Έτσι, το κατώτατο και απαραίτητο ποσό που οφείλει η τράπεζα να καλύψει με ιδιωτικά κεφάλαια διαμορφώνεται στο 1,6 δισ. ευρώ. Ένα, επίσης, μαξιλάρι κεφαλαίων, που επηρεάζει ισοποσα τις ανάγκες του βασικού σεναρίου και αναμενεται να γίνει αποδεκτό από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), καθώς έχει ολοκληρωθεί, είναι τα 165 εκατ. ευρώ, τα οποία πέρασαν στα βιβλία της Πειραιώς από την πώληση της θυγατρικής που διατηρούσε στην Αίγυπτο.

Εφόσον η διαδικασία του book building, στην οποία το κατώτατο όριο συμμετοχής για τους εγχώριους επενδυτές διαμορφώνεται στις 120.000 ευρώ, εξελιχθεί ομαλά, το υπόλοιπο ποσό -όποιο κι αν αυτό - έως τα 4,9 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ποσοστό 75% με CoCos και 25% με κοινές μετοχές.

Ανά πάσα στιγμή

Κι ενώ η αγορά παρακολουθεί την εξέλιξη του book building της Tράπεζας Πειραιώς, στελέχη του τραπεζικού κλάδου τονίζουν πως μετά την κίνηση της τράπεζας δεν αποκλείεται, ανά πάσα στιγμή, ανάλογες κινήσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες. "Δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να δούμε κάποια άλλη τράπεζα να ανοίγει βιβλίο προσφορών", αναφέρουν με νόημα. Στο μεταξύ οι δημόσιες προτάσεις για την επαναγορά ομολόγων βρίσκονται σε εξέλιξη και στις 11 Νοεμβρίου ολοκληρώνονται οι προτάσεις για τις Eurobank και Εθνική, ενώ η πρόταση της Alpha Bank ολοκληρώνεται στις 16 Νοεμβρίου.

Η Alpha Bank θα προχωρήσει στο άνοιγμα βιβλίου προσφορών για την πλήρη κάλυψη των συνολικών της κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Στην πλήρη κάλυψη του συνόλου τω αναγκών της ύψους 2,1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει και η Eurobank.

Σε ό,τι αφορά στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η τράπεζα αναμένεται να αντλήσει μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v