Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ανοίγω διάλογο, ξεχάστε «οικουμενικές»

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ακυρώσει τον «πολιτικό εκβιασμό από την διαπλοκή» πριν εκδηλωθεί επισήμως. Η κυβέρνηση θέλει διάλογο αλλά μπορεί να κινηθεί και αυτόνομα, διαμηνύει. Ο ρόλος της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τσίπρας: Ανοίγω διάλογο, ξεχάστε «οικουμενικές»

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα είναι κοφτή: δεν συζητά καν τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μία «οικουμενική κυβέρνηση», καλεί τα «ευρωπαϊκά» κόμματα σε διάλογο για τα μείζονος σημασίας θέματα που ανοίγουν λόγω διαπραγμάτευσης (ασφαλιστικό) και κυβερνητικών δεσμεύσεων (Παιδεία), συζητά σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αλλά προειδοποιεί: εάν δεν προσέλθουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της διότι «θέλει και μπορεί».

Η θέση αυτή ενισχύεται από το μήνυμα που έστειλαν χθες κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας: «Είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για εκλογές ή άλλες εξελίξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα τώρα που η χώρα μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της δικαιούται να διεκδικεί από τους εταίρους της σημαντικά πράγματα, όπως είναι ιδίως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και η ελάφρυνση του χρέους».

«Αν αντέξουμε μέχρι τον Δεκέμβριο...»

Για τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του οι επόμενες 40 ημέρες θα είναι «φωτιά». Οχι μόνο διότι εκκρεμεί άλλη μία δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, αλλά διότι «η διαπλοκή θα δώσει τα ρέστα της για να μη φτάσει αυτή η κυβέρνηση στο τέλος του δρόμου».

Οπως λένε στενοί συνεργάτες του κ.Τσίπρα, «το σύστημα της διαπλοκής ξέρει πως εάν η κυβέρνηση 'βγάλει΄ αυτή τη χρονιά τα σενάρια για την πτώση της θα παγώσουν», καθώς το δανειακό πρόγραμμα «είναι επώδυνο αλλά και εμπροσθοβαρές». Που σημαίνει ότι «μετά την αξιολόγηση και την επίσημη έναρξη της συζήτησης για το χρέος, τα νέα δεν θα είναι δυσάρεστα».

Κατά τους ίδιους, «ο στόχος της «αριστερής παρένθεσης» δεν έφυγε από το τραπέζι του αντιπάλου παρά τις τρεις εκλογικές ήττες (σ.σ. συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος) που υπέστη μέσα σε εννέα μήνες». Κι επειδή – σημειώνουν – ουδείς μπορεί να κάνει λόγο για νέες εκλογές, «το σενάριο τροποποιήθηκε υπέρ μίας 'οικουμενικής' κυβέρνησης ή 'κυβέρνησης ευρύτερης συνερασίας' (με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) που θα ακυρώσει τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης γιο το χτύπημα της διαπλοκής».

Είναι ενδεικτική η φράση του κ.Τσίπρα περί «πολιτικών εκβιασμών» στην προχθεσινή του ομιλία στη Συνδιασκεψη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το μήνυμα που έστειλε στο εσωκομματικό ακροατήριο: «σε αυτόν τον αγώνα δεν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά, θέλουμε να νικήσουμε».

"Μην κάνετε ...οικουμενικά όνειρα"

Ως εκ τούτων, από το επιτελείο του πρωθυπουργού δίνονται οι κάτωθι απαντήσεις:

* Καμία κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί να υπάρξει από αυτή τη Βουλή εάν δεν έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό να το έχουν υπόψη τους όσοι απεργάζονται 'κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα΄», τονίζουν, με την εκπρόσωπο του κόμματος Ράνια Σβίγκου να χαρακτηρίζει τα περί οικουμενικής «όνειρα θερινής νυκτός».

* «Η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών (144 από ΣΥΡΙΖΑ και εννέα από ΑΝΕΛ) δεν κινδυνεύει». Οπως λένε, «μπορεί να είχαν την πολυτέλεια οι Νικολόπουλος-Παναγούλης να διαφοροποιηθούν αλλά ουδείς εκ των υπολοίπων θα θελήσει να γίνει ο αδύναμος κρίκος που θα σπάσει την κυβερνητική αλυσίδα».

(«Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό» διεμήνυσε μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών χθες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, αλλά και σήμερα ο πρωθυπουργός μέσω συνέντευξης στο Εθνος).

* Ο πρωθυπουργός «σαφώς θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά στη βάση συμφωνιών και όχι εκβιασμών». Παραπέμπουν, προς τούτο, σε μία άλλη φράση-μήνυμα κατά την προχθεσινή του ομιλία στη Νεολαία: «Είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που χρειάζεται πολιτικές συμμαχίες, ανάδυση και ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων, συγκρότηση κοινωνικών δικτυώσεων και στρατηγικό σχεδιασμό».

Πρ. Παυλόπουλος για "κυβερνητική σταθερότητα "

Κατά τις πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας θα ζητήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό, ενώ θα δρομολογήσει την έναρξη «εθνικού διαλόγου» για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση – τον οποίον έχει ήδη αναγγείλει από το βήμα της Βουλής – και για τις εργασιακές σχέσεις.

Αυτό – λένε – ζήτησε κατ΄ ουσίαν από τον Προκόπη Παυλόπουλο στη συνάντηση της Παρασκευής, και σ΄ αυτό (φέρεται ότι) απάντησε θετικά ο ίδιος, όπως έδειξε και η χθεσινή διαρροή από κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την ανάγκη να μη τεθεί σε κίνδυνο η κυβερνητική σταθερότητα.

«Να πάρουν θέση»

Ο στόχος του Μαξίμου δεν είναι μόνο η συνεννόηση: μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα επιδιώξει να βγουν στην επιφάνεια οι θέσεις της «ευρωπαϊκής» αντιπολίτευσης σε ζητήματα που «καίνε» την κοινωνία.

«Θα δεχτούν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών; Θα ταχθούν υπέρ ενός δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος ή θα επιμείνουν σ΄ αυτό που εφήρμοσαν τα 40 προηγούμενα χρόνια;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μάχη μέχρι τέλους, δηλαδή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v