ΝΔ: Οι κόντρες στο παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

«Προαναγγελία παραίτησης» του Μεϊμαράκη ο ορισμός Πλακιωτάκη ως αντιπρόεδρου. Στην ΚΟ το νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Γιατί κορυφώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των υποψηφίων. Η... αναπάντητη κλήση, η επικοινωνία Μεϊμαράκη – Καραμανλή και ο Αντώνης Σαμαράς.

ΝΔ: Οι κόντρες στο παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

Κάθε μέρα και χειρότερα! Έτσι μόνο περιγράφεται το κλίμα στη ΝΔ, με τις λέξεις «ρήξη» και «εσωστρέφεια» να μην επαρκούν για να περιγράψουν την κατάσταση. Όλοι εναντίον όλων, με δημόσιες καταγγελίες και διαρροές μέσω συνεργατών, καθώς και εμπλοκή και άλλων κορυφαίων στελεχών με πρώτον απ' όλους τον Αντώνη Σαμαρά, η αξιωματική αντιπολίτευση βιώνει μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζουν το φόβο τους για την επόμενη μέρα της παράταξης, η οποία θεωρείται απίθανο να βγει αλώβητη από αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια, η οποία ίσως ολοκληρωθεί στις 13 και στις 20 Δεκεμβρίου, οπότε ενδέχεται να διεξαχθούν οι αναβληθείσες από προχθές εσωκομματικές εκλογές.

Χθες, μετά κόπων και βασάνων, η ένταση εκτονώθηκε στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) η οποία είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά το φιάσκο της Κυριακής, ωστόσο μεταφέρθηκε και μάλιστα πολλαπλάσια στους τέσσερις υποψηφίους. «Φοβάμαι ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα», έλεγε με απογοήτευση αργά το βράδυ έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, που τόνιζε το φόβο του για τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Εκεί έχουν δώσει το νέο τους ραντεβού οι υποψήφιοι μετά τη χθεσινή ανταλλαγή πυρών, όπου θεωρητικά το αντικείμενο της συνεδρίασης είναι ο προϋπολογισμός, ωστόσο είναι δεδομένο πως θα κυριαρχήσουν τα εσωκομματικά. Το παρόν θα δώσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αν και δεν είναι βουλευτής, προσκλήθηκε ως υποψήφιος αρχηγός της παράταξης.

Έντονα ενοχλημένος

Με χαμηλούς τόνους προτίθενται να προσέλθουν στη συνεδρίαση οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα συμβεί το ίδιο και με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος χθες τα έβαλε με όλους: μεταξύ άλλων, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μάκη Βορίδη και τον... Αντώνη Σαμαρά, οποίος απάντησε άμεσα μέσω συνεργατών του. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται έντονα ενοχλημένος με την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση, υπενθυμίζει σε συνομιλητές του ότι αυτός όρισε τον κ. Μεϊμαράκη πρόεδρο και ότι αρκετοί στενοί του συνεργάτες τον στηρίζουν στον προεκλογικό αγώνα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι ο κ. Σαμαράς «πολεμά» υπογείως την υποψηφιότητά του, ενώ καταλυτικό ήταν και το χθεσινό ρεπορτάζ του «Έθνους» σύμφωνα με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να ζητά «να γίνει υπηρεσιακός πρόεδρος ένα ουδέτερο πρόσωπο». Με αφορμή αυτό, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όρισε ως αντιπρόεδρο της ΝΔ τον Γιάννη Πλακιωτάκη ενώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο., προτίθεται να ανακοινώσει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του κόμματος, όπως άλλωστε προανήγγειλε χθες το πρωί.

Η κίνηση ορισμού του κ. Πλακιωτάκη ως αντιπρόεδρου, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείνει την πόρτα» στο ενδεχόμενο να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές ο Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Όπως εξήγησε αργά το βράδυ στην εκπομπή «Enikos», «παραιτούμαι γιατί το ζητάει ο κ. Σαμαράς που με πρότεινε (όχι με διόρισε). Αφού αίρει την εμπιστοσύνη του, οφείλω με την δημοκρατική μου ευαισθησία να δηλώσω παραίτηση. Αν ο κ.Σαμαράς διαψεύσει ότι ζητά την παραίτησή μου, δεν θα παραιτηθώ», σημείωσε.

Κύκλοι του Αντώνη Σαμαρά διέψευσαν την Τρίτη το μεσημέρι τις διαρροές για άρση της εμπιστοσύνης του στον Β. Μεϊμαράκη. "Εμείς έχουμε διευκρινίσει από την αρχή ότι δεν υπάρχει τέτοια δήλωση", σημείωναν.  

Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι «ψυχροπολεμικές», σε αντίθεση με τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει ο κ. Μεϊμαράκης με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι δυο τους είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν όλες τις τελευταίες δυσάρεστες για το κόμμα εξελίξεις.

«Εκλεγμένος, όχι διορισμένος»

Με την κίνησή του να παραιτηθεί, ο κ. Μεϊμαράκης θα προσπαθήσει να «πετάξει το γάντι» στον Απόστολο Τζιτζικώστα τον οποίο από χθες έχει ζητήσει να πράξει το ίδιο από τη θέση του περιφερειάρχη. Αυτός, πάντως, μέσω συνεργατών του, υπενθυμίζει ότι είναι εκλεγμένος, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις υποψήφιους προέδρους οι οποίοι είναι διορισμένοι.

Οι δυο τους, όπως προέκυψε χθες, είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε μεταξύ τους δημόσιο διάλογο, όμως νωρίτερα η προσπάθεια του κ. Τζιτζικώστα να εντοπίσει τηλεφωνικά τον κ. Μεϊμαράκη δεν ήταν επιτυχημένη.

Σε άλλο μήκος κύματος επιχειρεί να κινηθεί από το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετά την πρωινή επίθεση στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την δημοσιοποίηση της επιστολής που του είχε αποστείλει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, έριξε τους τόνους. «Θα συνιστούσαμε σε όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Όσο λιγότερο προσωποποιούμε τις αντιθέσεις μας, τόσο περισσότερο υπηρετούμε την ενότητα της παράταξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι μαζί», ανέφεραν κύκλοι που πρόσκεινται στον πρώην υπουργό.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το βράδυ στην ίδια εκπομπή, εξέφρασε την απογοήτευσή του που «ένα τεχνικό ζήτημα μετατράπηκε σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα», άσκησε κριτική στον κ. Μεϊμαράκη για την επίθεση που αυτός εξαπέλυσε προς τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ από τα βέλη του δεν ξέφυγε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που «δεν παραιτείται» και που «αποκηρύττει όσους τον βοηθούν», εν προκειμένω, όπως είπε, τον Ανδρέα Παπαμιμίκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v