Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την Παρασκευή κληρώνει για Attica και συνεταιριστικές

Ασφαλιστικό Ταμείο είναι ο θεσμικός επενδυτής που βρέθηκε για τις συνεταιριστικές τράπεζες Χανίων και Ηπείρου. Καλύπτει το 50% των κεφαλαιακών αναγκών τους. Διατηρείται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Attica Bank.

Την Παρασκευή κληρώνει για Attica και συνεταιριστικές

Σε λιγότερο από 48 ώρες θα κριθεί η τύχη του δεύτερου γύρου ανακεφαλαιοποίησης στον τραπεζικό κλάδο, που αφορά στην επόμενη ημέρα για την Attica Bank και τις συνεταιριστικές τράπεζες, όπου αμφότερες καλούνται να καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες προέκυψαν από τα stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο μέτωπο των συνεταιριστικών τραπεζών, δύο εξ αυτών, η Τράπεζα Χανίων και η Συνεταιριστική της Ηπείρου έχουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, εξασφαλίσει τη στήριξη ενός Ασφαλιστικού Ταμείου, το οποίο δεσμεύθηκε να καλύψει το 50% των αναγκών της Τράπεζας Χανίων και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο δεύτερος γύρος ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, όταν και θα αποφασισθεί -εκ του αποτελέσματος ανά τράπεζα- ποιες θα συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία τους, ποιες θα λάβουν κρατική στήριξη και ποιες, στη χειρότερη περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της εκκαθάρισης.

Αγώνας δρόμου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανακεφαλαιοποίηση της Αttica Bank, η διοίκηση της οποίας εκφράζει την ικανοποίησή της από τις έως σήμερα επαφές με Έλληνες και ξένους επενδυτές, διατηρώντας μία νότα αισιοδοξίας για το τελικό αποτέλεσμα. Σήμερα ολοκληρώνεται η άσκηση των δικαιωμάτων για τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας και αύριο (Παρασκευή) θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών (book building) για την είσοδο των νέων μετόχων.

Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοικτό για μία ημέρα, δηλαδή θα κλείσει αύριο το βράδυ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι επενδυτές, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, δεν αποκλείεται να αποκτήσουν οριακά διψήφιο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Αttica Bank ενώ δεν ευσταθούν οι πληροφορίες για Ρώσο επενδυτή.

Το σύνολο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι έως 748,74 εκατ. ευρώ, ποσό που προέκυψε από το δυσμενές σενάριο των stress tests, με τα κεφάλαια του βασικού σεναρίου να ανέρχονται σε 584 εκατ ευρώ. Η Αttica Bank διαθέτει ως εκκίνηση την κεφαλαιακή στήριξη του βασικού της μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο καλύπτει το σύνολο της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, που διαμορφώνεται στο 51%.

Βρέθηκε θεσμικός

Μέχρι σήμερα το απόγευμα τρέχουν οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, βρέθηκε θεσμικός επενδυτής, ελληνικό Ασφαλιστικό Ταμείο, για την Τράπεζα Χανίων και την Ηπείρου. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Χανίων ανέρχονται σε 18 εκατ. ευρώ και της Ηπείρου σε 7,2 εκατ ευρώ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τις εξελίξεις στην Παγκρήτια Τράπεζα εξαιτίας των υψηλότερων κεφαλαιακών αναγκών. Με βάση το base scenario, οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 61 εκατ. ευρώ και στα 115,4 εκατ. ευρώ με βάση το δυσμενές. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συνεταιριστικών ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v