Κυβέρνηση: Δεν υποχωρούμε για να βγουν οι ημερομηνίες

Το Μαξίμου επιμένει στις κόκκινες γραμμές και βλέπει σενάριο παράτασης στην ψήφιση των προαπαιτούμενων. «Το θέμα ΔΝΤ και Σόιμπλε αναδείχθηκε, άνω τελεία και βλέπουμε». Αλαλούμ με τις αποδείξεις, αρρυθμίες με την κάρτα σίτισης, αντεπίθεση με το Σύμφωνο Συμβίωσης ομοφύλων.

Κυβέρνηση: Δεν υποχωρούμε για να βγουν οι ημερομηνίες

Στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση εστιάζει την προσοχή της πλέον η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι το ζήτημα του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε «τέθηκε, αναδείχθηκε και ζυμώνεται».

Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, «εάν δεν υπάρξει συνέχεια σε επίπεδο δηλώσεων ή άλλων δημόσιων παρεμβάσεων, εμείς θα μείνουμε στην 'άνω τελεία'» καθώς σ' αυτή τη φάση «οι επόμενες συγκρούσεις, εάν υπάρξουν, θα προέλθουν από την πορεία της διαπραγμάτευσης».

Μένουν οι «κόκκινες γραμμές»

Επ' αυτής συνεχίσθηκαν μέχρι αργά το βράδυ στο Μαξίμου οι συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε την επαναβεβαίωση ότι «δεν συζητάμε μειώσεις στις κύριες συντάξεις». Ο Γιώργος Σταθάκης, ότι θα δεν ενταχθούν στα funds τα «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καθώς κι εκείνα που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρότι οι θεσμοί επιμένουν να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης θα κινηθεί και σήμερα στην κατεύθυνση της «εταιρείας» στην οποία θα υπαχθεί ο ΑΔΜΗΕ, διατηρώντας τη δέσμευση περί μη ιδιωτικοποίησης των δικτύων ενέργειας.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι, αυτή τη φορά, «το κουαρτέτο ήρθε με άγριες διαθέσεις», ωστόσο επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει. Μ' αυτή την έννοια, το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων έχει προγραμματισθεί μεν να ψηφιστεί από τη Βουλή στο διάστημα 15-18 Δεκεμβρίου, ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει μετάθεσή του για μετά τις γιορτές. «Δεν θα υποχωρήσουμε για να βγουν οι ημερομηνίες», είναι η χαρακτηριστική φράση.

Μέσα-έξω οι αποδείξεις για το 2015

Σε δεύτερο πλάνο, πάντως, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με αρρυθμίες που προκαλούν σύγχυση όχι μόνο στο εσωτερικό της αλλά -κυρίως- και στους πολίτες.

* Αργά τη νύχτα χθες και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω «κύκλων», πήρε πίσω τα σχέδιά του για... αιφνίδια επαναφορά του μέτρου των αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015. Δεν παρουσίασε αντιπρόταση (σ.σ. αναμένεται να το κάνει άμεσα), ωστόσο οι φορολογούμενοι υπέστησαν σοκ ακούγοντας ότι πρέπει να τρέξουν να βρουν αποδείξεις... είκοσι ημέρες πριν εκπνεύσει το έτος.

* Κάρτα σίτισης... μετά τις γιορτές; Παραμένει ασαφές εάν η κάρτα σίτισης στους 2.500 επιπλέον δικαιούχους που εντάχθηκαν (μετά από ενστάσεις τους) στο πρόγραμμα θα δοθούν πριν ή... μετά τις γιορτές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών (ΓΛΚ) και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναζητούν διαδικασίες και κονδύλια, ωστόσο έτερα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «απαιτείται να βρεθεί τρόπος» ώστε η κάρτα σίτισης στο συγκεκριμένο τμήμα αδυνάμων να φτάσει πριν στρωθεί το γιορτινό τραπέζι.

«Ηρθε» το Σύμφωνο Συμβίωσης ομοφύλων

Σε νομοθετικό επίπεδο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή το Σύμφωνο Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών.

Πρόκειται για σαφή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. υπάρχει στο προεκλογικό «παράλληλο πρόγραμμα») και είχε προγραμματισθεί η υλοποίησή της, ενώ το θέμα αναδείχθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα.

Η ΝΔ δεν αναμένεται να το υπερψηφίσει (τουλάχιστον στο σύνολό της...). Οι ΑΝΕΛ, αν και κυβερνητικός εταίρος, είχαν εναντιωθεί στην προηγούμενη Βουλή, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως «στη χειρότερη περίπτωση θα ψηφίσουν οι βουλευτές τους κατά συνείδηση».

Μένει να φανεί η στάση του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ -το δεύτερο είχε ζητήσει επι κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τη νομοθέτηση του Συμφώνου αλλά είχε προσκρούσει στην άρνηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v