Το δίμηνο-φωτιά για την κυβέρνηση αρχίζει... σήμερα

Ποδαρικό με ασφαλιστικό και άμυνα για την απόκρουση πρόσθετων μέτρων. Γιατί ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «αστεία συζήτηση» τα περί σύμπραξης με Λεβέντη. Στη μάχη της άτυπης διαπραγμάτευσης και ο Πρ. Παυλόπουλος, με την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο.

Το δίμηνο-φωτιά για την κυβέρνηση αρχίζει... σήμερα

Το (εορταστικό) διάλειμμα τελείωσε και το δίμηνο-φωτιά παύει να είναι δημοσιογραφικό κλισέ. Με την παράδοση, από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, του σχεδίου για το ασφαλιστικό στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και τους εκπροσώπους των θεσμών, ξεκινά επισήμως η «μεγάλη διαπραγμάτευση», από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί και η «τύχη» της κυβέρνησης.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου ήταν συνεχείς στο μεσοδιάστημα Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, καθώς ο υπουργός Εργασίας παρέδωσε το τελικό(;) σχέδιο στον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, στο «συρτάρι» βρίσκονται πολλές εναλλακτικές επιλογές που θα ανασύρονται στην πορεία της διαπραγμάτευσης, με έμφαση στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Προκειμένου, όπως σημειώνει, να επιτευχθεί ο στόχος «όχι περικοπές στις κύριες συντάξεις - μικρή μείωση των επικουρικών πάνω από τα 170 ευρώ» για τους νυν συνταξιούχους και «αξιοπρεπείς» συντάξεις για τις επόμενες γενιές.

Εάν ο στόχος επιτευχθεί, η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών δεν θα πληγεί, με τον κ. Τσίπρα να μην αποκλείει (σε συνέντευξή του στη Real news) ακόμη και την ψήφιση του ασφαλιστικού από βουλευτές και της αντιπολίτευσης.

«Αστεία η συζήτηση» περί... Λεβέντη

Αντιθέτως, έδειξε να αποκλείει τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας προς την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, χαρακτηρίζοντας «αστεία» τα σχετικά σενάρια.

Οχι τυχαία: το... γενναίο άνοιγμα στο εν λόγω κόμμα που επιχείρισε εν μέσω εορτών ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη και βουλευτές να διαμηνύουν ότι μία τέτοια κίνηση θα παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή» που οι ίδιοι θέτουν για την παραμονή τους στο κόμμα.

Επιπλέον, το «άνοιγμα» αυτό εκλήφθηκε ως προαναγγελία ενός «κακού ασφαλιστικού» που θα προκαλέσει απώλειες στους «153» και άρα αναζητούνται προκαταβολικά τα περίφημα «μαξιλαράκια», προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση.

Για τους λόγους αυτούς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κλείσει τη σχετική συζήτηση προκαλώντας την οργή του κ. Λεβέντη, ο οποίος τον αποκάλεσε χθες... «Πασοκτζή», επειδή θέλει μονοκομματική (;) κυβέρνηση και όχι οικουμενική...

Ετοιμάζονται για «τρικυμία»

Με πιο καθαρό συνεπώς το τοπίο των συνεργασιών (σ.σ. τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας...) η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας μπαίνουν στη μάχη άλλης μιας καυτής διαπραγμάτευσης, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρωθεί γύρω στις 20-25 του μήνα, προκειμένου αμέσως μετά να κατατεθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή.

Παράλληλα, θα τρέχει και η διαπραγμάτευση για το χρέος και για τον αποκλεισμό νέων οικονομικών μέτρων αρκετών δισ. ευρώ που, κατά τις επίμονες «φήμες», θέλουν οι δανειστές.

Κατά τις πληροφορίες του Euro2day.gr, το οικονομικό επιτελείο (υπό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη) επεξεργάζονται απαντήσεις και ισοδύναμα για κάθε «ναι μεν, αλλά» των δανειστών, ώστε να αποκρούσουν την πίεση για πρόσθετα μέτρα.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν «και πάλι τρικυμιώδη διαπραγμάτευση», ενώ παραδέχονται ότι «η λύση δεν θα μπορεί παρά να είναι πολιτική».

Βγαίνουν μπροστά Τσίπρας-Παυλόπουλος

Η επισήμανση αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για ανέφελη πορεία το πρώτο κυρίως τρίμηνο του νέου έτους, με τον Μάρτιο να αναδεικνύεται σε κομβικό μήνα καθώς η αξιολόγηση και η παραμονή ή όχι (και πώς) του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα τρέχουν παράλληλα -και επώδυνα.

«Σταθμός» σ' αυτή τη διαδικασία θεωρείται η συμμετοχή του κ. Τσίπρα στο ετήσιο Φόρουμ στο Νταβός (21-23 Ιανουαρίου) καθώς θα έχει τετ-α-τετ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Ανγκελα Μέρκελ, την Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους αξιωματούχους.

Στον χορό της (άτυπης, βεβαίως) διαπραγμάτευσης μπαίνει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος: για τα μέσα Ιανουαρίου προγραμματίστηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί όχι μόνο με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοαχίμ Γκάουκ αλλά και με την κ. Μέρκελ.

«Η διαπραγμάτευση θα είναι μέχρι τέλους μια συνεχής καθημερινή μάχη, αλλά η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της. Με δυνατή φωνή, ξεκάθαρες θέσεις και στέρεα επιχειρήματα, έχει καταφέρει να σπάσει την απομόνωση των προηγούμενων χρόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος σε δημοσιογράφους, μετά τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Προεδρικό Μέγαρο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v