Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαινοι και μηνύματα από Lew για Ελλάδα

Παρέμβαση των ΗΠΑ πριν την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης με τηλεφώνημα Lew σε Τσακαλώτο. Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από Ελλάδα, ρύθμιση χρέους από εταίρους και παραμονή ΔΝΤ, το τρίπτυχο των αμερικανικών θέσεων όπως τις ανέπτυξε ο ΥΠΟΙΚ.

Επαινοι και μηνύματα από Lew για Ελλάδα

Σε μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό πρόγραμμα, λίγο πριν αρχίσει η πρώτη αξιολόγηση και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να γυρίζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να επικοινωνήσει τις ελληνικές θέσεις, ο αμερικανικός παράγοντας επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον ,έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις

* Προς την πλευρά της Αθήνας, την οποία συνεχάρη για τις έως τώρα μεταρρυθμίσεις και κάλεσε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Ταυτόχρονα όμως τόνισε και τον «σημαντικό ρόλο» του ΔΝΤ στις μεταρρυθμίσεις, βάζοντας προφανώς «πάγο» στις επιθυμίες της κυβέρνησης να πάψει να αποτελεί μέρος της τρόικας των δανειστών.

* Προς τους Ευρωπαίους, που όπως είπε, είναι σημαντικό να τηρήσουν τη δέσμευση να βάλουν το χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι, εφόσον η Αθήνα πράξει όσα της αναλογούν.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Jack Lew συνεχάρη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει μέχρι τώρα η Ελλάδα.

Ο κ. Lew επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και να συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς της εταίρους.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να τηρήσει τη δέσμευσή της να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι μέσω μιας ελάφρυνσης, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και ότι θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Παράλληλα σημείωσε τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη μεταρρυθμιστική διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v