Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στα κάγκελα» ο ασφαλιστικός κλάδος

Ασφαλιστικές εταιρείες, διαμεσολαβούντες και ζημιωθέντες της Ασπίς Πρόνοιας, εκφράζουν τη δυσφορία τους για συγκεκριμένες κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις. Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, η σημερινή συγκέντρωση και οι επιστολές διαμαρτυρίας.

«Στα κάγκελα» ο ασφαλιστικός κλάδος

Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαμαρτύρονται για την ουσιαστική εξαίρεσή τους από την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος, οι ασφαλιστές και οι διαμεσολαβητές βγαίνουν σήμερα στους δρόμους εναντίον των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού και οι ζημιωθέντες της Ασπίς Πρόνοιας κατηγορούν για πρώτη φορά ανοιχτά την κυβέρνηση για ηχηρή απουσία από το πρόβλημά τους, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις που τους είχαν δοθεί.

Αναμφίβολα, οι σχέσεις κυβέρνησης και ασφαλιστικού κλάδου δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό τους σημείο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ασφαλιστικές εταιρείες

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δεν έχει κρύψει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις του κλάδου στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, αλλά η Ένωση ούτε καν εκλήθη στο τραπέζι των συζητήσεων και των προτάσεων για να καταθέσει τις απόψεις της.

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η δήλωση που είχε κάνει ο κ. Σαρρηγεωργίου στο Euro2day.gr, πως "η λέξη «ιδιωτική» μπροστά από τη λέξη «ασφάλιση» φαίνεται πως είναι αποτρεπτική για την κυβέρνηση".

Γενικότερα, η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να παίξουν ρόλο και οι ασφαλιστικές εταιρείες, έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη -εδώ και χρόνια- κάποιων τριβών μεταξύ των παραγόντων του κλάδου και του σημερινού βασικού κυβερνητικού εταίρου.

Έτσι, στις κατά καιρούς συναντήσεις του κλάδου, ο τότε εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (και σημερινός πρόεδρός της) κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδειχνε να έχει μεγαλύτερα ερείσματα σε σύγκριση με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Σταθάκη και αυτό παρά τις πολύ καλές προσωπικές κριτικές από στελέχη του κλάδου για το πρόσωπο του σημερινού υπουργού.

Μάλιστα, η επικράτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να ικανοποίησε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, καθώς (καλώς ή κακώς) εκτιμήθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλύτερα τα ζητήματα του κλάδου σε σχέση με τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς που δηλώνουν τη στήριξή τους σε κατά καιρούς εξαγγελίες-προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για περαιτέρω εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, ή ακόμη που παρακολουθούν με ενδιαφέρον ορισμένες απόψεις-παρεμβάσεις της κλαδικής συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στο συγκεκριμένο κόμμα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθούν και τα σημαντικά ερείσματα που διαθέτει στον κλάδο και ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Χάρης Θεοχάρης, λόγω των γενικότερων τοποθετήσεων του κόμματος, αλλά και του ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει προσωπικά σε σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την ιδιωτική ασφάλιση.

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές

Πολλοί από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές θα βρεθούν σήμερα το πρωί στα Προπύλαια του Πολυτεχνείου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για διατάξεις που περιλαμβάνονται στο υπό διαμόρφωση ασφαλιστικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδας ότι «το προσχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε σαν πρόταση για την επίλυση του ασφαλιστικού είναι απαράδεκτο, ακόμη και με κάποιες επουσιώδεις βελτιώσεις που φαίνεται να συζητούνται. Θα εξαφανίσει τους πιο παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, δηλαδή τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες και θα οδηγήσει την τάξη μας σε μαζική και βίαιη έξοδο από το επάγγελμα. Η κατάσταση είναι οριακή και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αδιαφορία και εφησυχασμό».

Ανάλογου περιεχομένου είναι και η ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας, στην οποία εκφράζεται «η απόλυτη αντίθεση στην επιχειρούμενη δήμευση του απομείναντος εισοδήματος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Υπογραμμίζεται εξάλλου για άλλη μία φορά η βεβαιότητα ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται δεν οδηγούν σε λύση του ασφαλιστικού αλλά αντιθέτως σε περαιτέρω συρρίκνωση της απασχόλησης και σε αναγκαστική, λόγω αδυναμίας, εισφοροδιαφυγή».

Ασφαλισμένοι Ασπίς Πρόνοια

Οι ασφαλισμένοι των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value είναι έντονα δυσαρεστημένοι από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς επί των διακυβερνήσεών τους (2009-2014), το θέμα της αποζημίωσής τους δεν προχώρησε στο παραμικρό.

Αντίθετα, οι σχέσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα ήταν σαφώς καλύτερες και μάλιστα πολλοί από αυτούς είχαν βασίσει αρκετές ελπίδες στην ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, χθες είχαμε την πρώτη -σκληρή μάλιστα- ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου των Ζημιωθέντων (και) εναντίον της σημερινής κυβέρνησης. Αναφέρεται λοιπόν στη σχετική ανακοίνωση:

«Χθες ήταν η τελευταία μέρα άσκησης των ανακοπών κατά του οριστικού πίνακα δικαιούχων ασφάλισης από τον οποίο λείπουν χωρίς καμία αιτιολογία 220.000 συμβόλαια δικαιούχων ασφάλισης. Οι αντιδράσεις του Συλλόγου μας ήταν άμεσες και κάναμε σαφείς τις απόψεις μας σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα. Πήραμε διαβεβαιώσεις από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν διευκρινιστικές επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους (Τράπεζα Ελλάδος, εκκαθαριστές), για να εξηγηθεί τουλάχιστον η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στον σχηματισμό του πίνακα, προκειμένου να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις προς τους έκπληκτους δικαιούχους ασφάλισης.

Η σιωπή όμως είναι απόλυτη, ενώ η στάση της κυβέρνησης προκαλεί εύλογες απορίες. Είναι γεγονός ότι καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με το πρόβλημα και γι' αυτό τον λόγο έχουμε φτάσει στο αδιανόητο αυτό σημείο, έξι χρόνια μετά την ανάκληση της ασφαλιστικής εταιρείας, το πρόβλημα να παραμένει άλυτο, κάτι που σε καμία ευνομούμενη κοινωνία δεν θα είχε επιτραπεί να προκληθεί. Αυτό όμως που συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο, με την απόλυτη απουσία της κυβέρνησης παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις που δόθηκαν στους ασφαλισμένους, δεν έχει προηγούμενο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v