Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tέλος στα δάνεια-μαμούθ τύπου Ελλάδας για το ΔΝΤ

Η εξαίρεση αυτή είχε επιτρέψει στο Ταμείο να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα το 2010, όταν η κρίση στην ευρωζώνη βρισκόταν στο απόγειο της. Προέβλεπε ότι ήταν δυνατή η χορήγηση δανείου πάνω από το αποδεκτό όριο, εφόσον υπήρχε συστημικός κίνδυνος.

Tέλος στα δάνεια-μαμούθ τύπου Ελλάδας για το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατήργησε την εξαίρεση στους κανονισμούς του που επέτρεπε την χορήγηση μεγαλύτερων δανείων όταν η χρεοκοπία μιας χώρας απειλεί ενέχει συστημικό κίνδυνο.

Η εξαίρεση αυτή είχε επιτρέψει στο Ταμείο να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα το 2010, όταν η κρίση στην ευρωζώνη βρισκόταν στο απόγειο της.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της κατάργησης της λεγόμενης συστημικής εξαίρεσης (systemic exemption).

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο στόχος της απόφασης είναι «να συντονίσει καλύτερα τις αποφάσεις δανεισμού του ΔΝΤ με τις αδυναμίες των μελών του, αποφεύγοντας ταυτόχρονα αχρείαστα κόστη για τα μέλη, των πιστωτών τους και του συνολικότερου συστήματος».

Για να λάβουν δάνειο πάνω από το όριο δανεισμού του ΔΝΤ, οι χώρες πρέπει να αποδείξουν ότι το χρέος είναι αρκετά πιθανό να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα. Το 2010, το Δ.Σ. του Ταμείου επέτρεψε να παρακαμφθεί αυτός ο όρος σε περίπτωση που η χρεοκοπία μιας χώρας δημιουργούσε κινδύνους μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.

Η απόφαση αυτή επέτρεψε στο ΔΝΤ να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο 30 δισ. ευρώ για τρία χρόνια, το μεγαλύτερο στην ιστορία σε σχέση με το μερίδιο της χώρας στους πόρους του οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v