Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Τη σύσταση τριμερούς επιτροπής που θα διερευνήσει τις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών συμφώνησαν στη Λευκωσία, Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδης. Συζητήθηκαν και θέματα μεταφορών, τουρισμού και ασφάλειας. Τι δήλωσαν οι τρεις ηγέτες.

Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Η διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτροδότησης Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου κορυφής στη Λευκωσία.

Οι Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησαν για την προώθηση του σχεδίου για αγωγό αερίου αλλά και υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού, το οποίο θα συνδέει τις τρεις χώρες.  

Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν επίσης για δημιουργία τριμερούς επιτροπής η οποία θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων περαιτέρω συνεργασίας των τριών χωρών.  

Στη σύνοδο, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν και θέματα μεταφορών, τουρισμού, υδάτινων πόρων, ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η τριμερής

Στις δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ήταν μια πολύ σημαντική σύνοδος, η οποία στέλνει μηνύματα. Το τριμερές σχήμα αποτελεί στρατηγική επιλογή για εμάς, υπογράμμισε. Στόχος είναι να ενισχυθεί η δυνατότητα συνεργασίας των τριών χωρών, με αιχμή τη συνδεσιμότητα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ο τουρισμός.

Εκανε λόγο για μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. «Συμφωνήσαμε για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας, με κοινά προγράμματα», υπογράμμισε.

Οσον αφορά στα ενεργειακά, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο της γέφυρας των δύο χωρών που θα θελήσουν να επωφεληθούν από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μέσω της μεταφοράς τους προς την Ευρώπη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπεγράφη και μνημόνιο στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Στάθηκε δε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες στους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για κοινά έργα με Ελλάδα και Κύπρο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και ευρύτερη συνεργασία των τριών χωρών με απώτερο στόχο την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή. 

Στις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας επικεντρώθηκε και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τόνισε ότι στόχος της τριμερούς επιτροπής είναι να διερευνηθούν οι τρόποι για να μεταφερθεί το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, τόνισε ότι το καλώδιο ηλεκτροδότησης θα δημιουργηθεί πρώτα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και αργότερα θα επεκταθεί και στην Ελλάδα. 

Τόνισε ότι στη σύνοδο συζητήθηκαν και θέματα κυβερνοασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. "Ευελπιστούμε ότι η τριμερής συνεργασία θα φέρει πρόοδο όχι μόνο σε εμάς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v