Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοσκοβισί: Η Αθήνα δεν πρέπει να χάσει το μομέντουμ

Η Κομισιόν θέλει να τελειώσει το συντομότερο η αξιολόγηση, αλλά αυτό είναι «ευθύνη και των δύο μερών», σημειώνει ο Επίτροπος. Δύσκολες αλλά κρίσιμες οι μεταρρυθμίσεις. Δεν πρέπει να συνδέεται η διαδικασία της αξιολόγησης με το προσφυγικό.

Μοσκοβισί: Η Αθήνα δεν πρέπει να χάσει το μομέντουμ

Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που γίνονται στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, αλλά έστειλε σαφές μήνυμα: δεν πρέπει να χαθεί το «μομέντουμ».

Ο λόγος για τον Πιερ Μοσκοβισί, που στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των «χειμερινών προβλέψεων» για την ευρωπαϊκή οικονομία ρωτήθηκε για την Ελλάδα υπό το πρίσμα και της μεγάλης απεργίας.

Η αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Οι προβλέψεις που ανακοινώθηκαν είναι καλό σημάδι γιατί δείχνουν σταθεροποίηση, σημείωσε ο Επίτροπος, εκτιμώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και έγιναν πέρυσι αρχίζουν να αποδίδουν.

Βλέπουμε ότι η οικονομία πήγε καλύτερα, σημείωσε, υπό το πρίσμα ότι η προηγούμενη πρόβλεψη για ύφεση 2,5% του ΑΕΠ το 2015 δεν επιβεβαιώθηκε και αντ’ αυτού η οικονομία έμεινε σταθερή, ενώ αναμένεται τώρα να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Αυτές οι «ανοδικές» προβλέψεις δεν πρέπει να σταματήσουν το μομέντουμ, τόνισε, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι θέλει να τελειώσει το συντομότερο η αξιολόγηση, αλλά αυτό είναι «ευθύνη και των δυο μερών»…

Σφίγγα...

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και αναλύουμε την κατάσταση», ήταν το λιτό σχόλιο του Πιέρ Μοσκοβισί και στο ερώτημα αν χρειάζονται νέα μέτρα, κατά τη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των εκτιμήσεων.

Στην Ελλάδα η κατάσταση αλλάζει διαρκώς. Είμαι αισιόδοξος γιατί πέρυσι τα στοιχεία ήταν καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε, ήταν η απάντηση στο ερώτημα τι γίνεται με τις υπηρεσίες της Κομισιόν που συνεχώς είναι λάθος (είτε θετικά είτε αρνητικά) στις προβλέψει που διατυπώνει για τη χώρα μας.

Αυτό μας λέει ότι η ελληνική οικονομία έχει την ικανότητα να ανακάμψει και μπορεί να γίνει αυτό με τις μεταρρυθμίσεις. Κλειδί για τα πάντα είναι οι μεταρρυθμίσεις. «Είναι δύσκολες, αλλά κρίσιμες».

Το προσφυγικό

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα ληφθεί υπόψη το προσφυγικό και το κόστος που έχει για την Ελλάδα, ο ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι η εξέταση του προγράμματος και τα ζητήματα του προσφυγικού είναι δυο διαφορετικές διαδικασίες και δεν θα πρέπει να γίνεται σύνδεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v