Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρέθηκε συντονιστής για τις 14 bad banks

Ποια προσφορά φέρεται να έχει κριθεί προτιμητέα. Οι εταιρείες και η ξένη τράπεζα που συμμετέχουν στο σχήμα. Οι στόχοι του συντονιστή και οι μέχρι τώρα επιδόσεις των υπό εκκαθάριση ιδρυμάτων.

Βρέθηκε συντονιστής για τις 14 bad banks

Σε κοινοπραξία τριών εταιρειών πρόκειται να ανατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντονισμός δράσης των 14 υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο σχετικός διαγωνισμός της ΤτΕ έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προτιμητέα κρίθηκε η προσφορά των PwC, Qualco και της σουηδικής τράπεζας Hoist που ειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, ο συντονιστής θα αναλάβει να προτείνει δράσεις για τον περιορισμό του κόστους εκκαθάρισης, τη βελτίωση του ποσοστού ανάκτησης εσόδων από τα χαρτοφυλάκια προβληματικού ενεργητικού και να αξιολογήσει, τέλος, τις δυνατότητες που υπάρχουν για πωλήσεις ενυπόθηκων δανείων.

Οι 14 υπό εκκαθάριση τράπεζες (ΑΤΕ, Proton, ΤΤ, Probank, FBB, Πανελλήνια και συνεταιριστικές) έχουν εισπράξει από απαιτήσεις ύψους 9,5 δισ. ευρώ, μέσω ρυθμίσεων και πωλήσεων, περίπου 800 εκατ. ευρώ, ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας.

Από τα παραπάνω κεφάλαια, 486 εκατ. επιστράφηκαν στο ΤΧΣ έως τις 30.9.2015, εκ των οποίων τα 208,7 εκατ. ευρώ αποδόθηκαν πέρυσι.

Το Ταμείο έχει δώσει μέχρι στιγμής 13,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του funding gap και εκτιμά ως ανακτήσιμο ποσό τα 2,26 δισ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα 10,74 δισ. ευρώ έχει σχηματίσει προβλέψεις απομείωσης.

Σημειώνεται ότι οι υπό εκκαθάριση τράπεζες έχουν χαρτοφυλάκια δανείων που εµφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ηµερών σε ποσοστό 96%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v