Στις €10.287 το ετήσιο κόστος για κάθε φυλακισμένο

Το ημερήσιο κόστος εγκλεισμού υπολογίζεται σε τουλάχιστον 28,18 ευρώ, στοιχείο που κατατάσσει τη χώρα μας ουραγό στη λίστα των κρατών που έχουν εκπονήσει ανάλογες μελέτες.

Στις €10.287 το ετήσιο κόστος για κάθε φυλακισμένο

Στη χαρτογράφηση του οικονομικού κόστους του σωφρονιστικού συστήματος προχώρησε, για πρώτη φορά, το υπουργείο Δικαιοσύνης καταρτίζοντας μια μελέτη που καταγράφει πόσο κοστίζει κάθε κρατούμενος σε ετήσια βάση.

Όπως προκύπτει, για κάθε κρατούμενο το κόστος ανά έτος είναι 10.287,49 ευρώ ενώ το ημερήσιο κόστος εγκλεισμού υπολογίζεται σε τουλάχιστον 28,18 ευρώ, στοιχείο που κατατάσσει τη χώρα μας ουραγό στη λίστα των κρατών που έχουν εκπονήσει ανάλογες μελέτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κύπρος δαπανά υπερδιπλάσιο ποσό ενώ η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 317 ευρώ μέση ημερήσια δαπάνη για κάθε κρατούμενο.

Ακολουθεί η Νορβηγία με 283 ευρώ ενώ μικρότερη δαπάνη από την Ελλαδα έχουν χώρες όπως οι Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία, Αλβανία.

"Η φυλάκιση κοστίζει", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη αναμόρφωσης του ποινικού κώδικα αλλά και επανεκτίμησης των οικονομικών δεδομένων καθώς όπως διευκρίνισε, παρά το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας των φυλακών είναι εξαιρετικά χαμηλό, υπάρχουν τομείς όπου διαπιστώνεται σπατάλη πόρων ενώ είναι αναγκαία η διατήρηση ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φυλακών Μαλανδρίνου, οι οποίες λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια με το κόστος για τη μεταφορά λυμάτων με βυτιοφόρα να κοστίζει 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. "Έχουμε χτίσει άλλη μια φυλακή όλα αυτά τα χρόνια" είπε ο υπουργός. Μάλιστα, έχει δρομολογηθεί η θέσπιση επιτροπών από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο των δαπανών στις φυλακές τηρώντας απαρέγκλιτα "τους όρους ανθρωπιάς και ρεαλισμού".

Από την άλλη πλευρά, την τελευταία πενταετία η χώρα μας έχει "εισπράξει" 16 καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τα πρόστιμα να αγγίζουν το 1.646.000 ευρώ. Όπως τόνισε ο υπουργός, αν και ο αριθμός των κρατουμένων έχει μειωθεί σε περίπου 9.500 από 11.500 και πάλι υπερβαίνει τις 7.000 που είναι το ανώτατο όριο χωρητικότητας των φυλακών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη, μόνο 3 άτομα έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας να χρησιμοποιούν το βραχιολάκι, παρά την προσπάθεια που έχει καταβάλει το υπουργείο "διαφημίζοντας " αυτή τη δυνατότητα.

Παράλληλα, είναι σε φάση υλοποίησης το προεδρικό διάταγμα που αφορά στη διασύνδεση των νοσοκομείων με το ΕΣΥ, σε μια προσπάθεια οι ασθενείς κρατούμενοι από διάφορες φυλακές της χώρας να εξυπηρετούνται σε κοντινά νοσοκομεία και να έχουν τις ίδιες παροχές με όλους τους άλλους πολίτες.

Επιτακτική πάντως είναι η ανάγκη, όπως παρατήρησε ο υπουργός, πρόσληψης προσωπικού και για τον λόγο αυτό ήδη έχει γίνει συμφωνία με τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Χ. Βερναρδάκη, για την πρόσληψη 1.100 ατόμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v