Εμφραγμα στην Ειδομένη με τους πρόσφυγες

Ασσφυκτικά γεμάτα τα hot spots και τα κέντρα φιλοξενίας. Με κάθε τρόπο προσπαθούν οι πρόσφυγες να φτάσουν στην Ειδομένη, όπου η κατάσταση είναι οριακή. Μόλις 300 πέρασαν τα σύνορα. Σχέδιο έκτακτου ανάγκης καταστρώνει η Κομισιόν υπό το φόβο ανθρωπιστικής κρίσης.

Εμφραγμα στην Ειδομένη με τους πρόσφυγες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι χιλιάδες πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Τα hot spots σε όλη τη χώρα έχουν γεμίσει ασφυκτικά και η «οδύσσεια» των προσφύγων συνεχίζεται... Από τα βόρεια σύνορα μας προς τα Βαλκάνια περνάνε ελάχιστοι την ίδια ώρα που από τα νησιά του Αιγαίου φτάνουν στον Πειραιά χιλιάδες ψυχές. 

Σλοβενία, Αυστρία Σκόπια, Κροατία και Σερβία έχουν σχεδόν σφραγίσει τα σύνορα τους μειώνοντας τον αριθμό εκείνων που μπορούν να περάσουν ημερησίως στους 580, ενώ ούτε ένας πρόσφυγας δεν πέρασε το τελευταίο 24ωρο από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Συγχρόνως, σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας. Σε αυτό προβλέπεται φιλοξενία των προσφύγων στα πλοία, που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών έως την Κυριακή. Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας. 

Η Κομισιόν από την πλευρά της ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημιουργία -μέσα στο Σαββατοκύριακο- 20.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. 

Σκηνές απελπισίας στην Ειδομένη 

Χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι, έχουν μπλοκαριστεί στις εθνικές οδούς καθώς προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια στην Ειδομένη. Εκεί όμως η κατάσταση είναι οριακή καθώς μόλις 300 πέρασαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. 

Περισσότερα από 5.500 άτομα και πρόσφυγες που στην πλειοψηφία τους είναι Σύριοι και Ιρακινοί εξακολουθούν να προσεγγίζουν πεζοί το σημείο, ευελπιστώντας να μπορέσουν, κάποια στιγμή, να περάσουν. Στοιβάζονται πρόχειρα σε σκηνές. Δεν επαρκούν όμως και αναγκάζονται και στήνουν πρόχειρα καταλύματα. 

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες των ανθρώπων μεγαλώνουν γιατί βρίσκονται εδώ μέρες, με πολλά μικρά παιδιά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Υπατη Αρμοστεία. «Κουρασμένοι, εξαντλημένοι, ανυπόμονοι, έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα συμβεί» συμπληρώνει χαρακτηρίζοντας «εκτάκτου ανάγκης» την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Χθες το βράδυ, αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά 3 λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά αυτή την ώρα, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.







Βόλος: Καθηλωμένοι στον Αλμυρό για πέμπτη ημέρα 250 πρόσφυγες

Καθηλωμένοι στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα οι περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Τέσσερα λεωφορεία βρίσκονται στο άτυπο hot spot της εθνικής οδού από την περασμένη Τρίτη, ενώ ένα πέμπτο έφθασε χθες το βράδυ από τη Λαμία.

Ο Δήμος Αλμυρού προσπαθεί να βοηθήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες με την παροχή τροφής και πρόχειρων σκηνών, αλλά και ιατρικής περίθαλψης από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Παράλληλα ζητήθηκε να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες, ενώ φορείς και οργανώσεις από τον Βόλο διανέμουν τρόφιμα και νερό για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι σε άθλια κατάσταση, έπειτα από τόσες ημέρες ταλαιπωρίας.







Η προσφυγική κίνηση στα Δωδεκάνησα

Σημαντικά έχουν περιοριστεί οι προσφυγικές ροές στα Δωδεκάνησα στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετός κόσμος βρίσκεται στα απέναντι τουρκικά παράλια περιμένοντας να φτάσει στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα Δωδεκάνησα βρίσκονται σήμερα 585 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 486 φιλοξενούνται στη Λέρο, οι 78 στη Κω και οι 27 στη Κάλυμνο. Στη Ρόδο, στο Καστελλόριζο και στα άλλα νησιά του νομού δεν φιλοξενούνται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες.












Χάος στον Πειραιά

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον Πειραιά όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΠ και επιχειρούν με κάθε μέσο να φτάσουν στην Ειδομένη. Περίπου 1400 είναι οι πρόσφυγες που έφθασαν στη Λέσβο από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι τις 7 το απόγευμα. 

Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στο hot spot της Μόριας όπου και καταγράφηκαν. Με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά, το «Blue Star 1» στις 8 το βράδυ και σε εφαρμογή της απόφασης για την καθυστέρηση της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών. Συνολικά ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν στη Λέσβο και μένουν στους χώρους του hot spot της Μόριας και του καταυλισμού στον Καρά Τεπέ ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 3000 άτομα. Ενώ στη Χίο ο αντίστοιχος αριθμός των όσων διαμένουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας ανέρχεται στα 500 άτομα.

Μεγαλώνει ο καταυλισμός στην πλ. Βικτωρίας και σε Ελληνικό

Γεμάτη είναι η πλατεία Βικτωρίας από δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες όπου έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο εδώ και τρεις ημέρες. Μένουν στην μέση της πλατείας, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στο κρύο και περιμένουν πότε θα ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη προκειμένου να ΄ξεκινήσουν το ταξίδι τους. 
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο παλιό Δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στην παλιά αίθουσα αφίξεων φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.500 μετανάστες.

Γεμάτα όλα τα hotspot

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

Κομισιόν: Ετοιμάζουμε έκτακτο σχέδιο για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό. 

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων. Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Νατάσα Μπερτό τόνισε πως η «προτεραιότητα της Επιτροπής είναι να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και γι' αυτό βρισκόμαστε σε επικοινωνία και εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές για να αποφύγουμε μια τέτοια κρίση». 

Επιπλέον ζήτημα, όπως φαίνεται, για την πρόληψη της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι η απόφαση των κρατών του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων να κλείσουν τα σύνορα τους και όπως δηλώνουν κοινοτικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται στην δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για τα μέλη της ΕΕ, καθώς όπως φαίνεται θα χρειαστούν επιπλέον πόροι. 

Παράλληλα η εκπρόσωπος της Επιτροπής σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής στις 7 Μαρτίου θα έχει στόχο τη καταγραφή της προόδου της Τουρκίας στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνει δεκτή η υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας στην Ελλάδα, η Νατάσα Μπερτό απάντησε πως πρόκειται για ένα «διμερές ζήτημα» μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v