Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ετοιμαστείτε να συζητήσουμε το χρέος τον Απρίλιο»

Επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών αύριο στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να ενημέρωσε τους ΥΠΟΙΚ ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να ανοίξουν συζήτηση για το ελληνικό χρέος εντος Απριλίου. Ολοκληρώθηκε το Eurogroup.

«Ετοιμαστείτε να συζητήσουμε το χρέος τον Απρίλιο»

«Να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους τον Απρίλιο», κάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές ο επικεφαλής του Eurogroup τους υπουργούς Οικονομικών στη συνεδρίαση του οργάνου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Υπενθυμίζεται ότι συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει μόνο αφότου κλείσει η πρώτη αξιολόγηση που προς ώρας μένει στάσιμη εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ αναφορικά με το πακέτο των μέτρων. 

Εν τω μεταξύ αύριο επιστρέφουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί στην Αθήνα. 

Οι δηλώσεις πριν την συνάντηση

Θα ακούσουμε τους θεσμούς και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και προϋπολογισμό που είναι «εντός πλαισίου», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει μόνο το ΔΝΤ αλλά όλους τους θεσμούς. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μοσκοβισί ρωτήθηκε για το εάν είναι κοινή η θέση Ευρώπης-ΔΝΤ, αλλά απάντησε ότι δεν θα μπει σε τεχνικές λεπτομέρειες και πως οι θεσμοί πρέπει να δείξουν σήμερα ότι έχουν την ίδια οπτική, η οποία είναι:

α) Πρέπει να έχουμε πλήρεις τεχνικές συζητήσεις, β) υπάρχει κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση, γ) υπάρχει ακόμα περιθώριο κινήσεων για περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας και δ) υπάρχει ανάγκη να γυρίσουν τώρα στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, με στόχο να τελειώσει το γρηγορότερο η αξιολόγηση.

Η συζήτηση που θα κάνουμε σήμερα αφορά στο εάν μπορεί να σταλεί η αποστολή στην Αθήνα. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμα αλλά πρέπει οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα. Νομίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε ομόφωνη απόφαση να επιστρέψουν οι θεσμοί.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη και το θέμα του προσφυγικού στην Ελλάδα, που συζητούν σήμερα οι ηγέτες, πρόσθεσε.

Σόιμπλε: Η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να συνδέεται με το πρόγραμμα

Η Γερμανία θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τους Ευρωπαίους εταίρους της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως η προσφυγική κρίση αποτελεί ξεχωριστό ζήτημα από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. 

«Πρέπει να διακρίνουμε το ένα ζήτημα από το άλλο» τόνισε πριν από την έναρξη του Eurogroup. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v