Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με μορφή holding το νέο υπερταμείο

Η μόνη δομή που θα διαθέτει το νέο υπερταμείο θα είναι το 5μελές διοικητικό/εποπτικό συμβούλιο. Η αρμοδιότητά του θα είναι η παρακολούθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές. Δύσκολη η ταχεία επίτευξη του στόχου των εσόδων.

Με μορφή holding το νέο υπερταμείο

Ως εταιρεία συμμετοχών (holding) θα λειτουργεί στην ουσία το νέο υπερταμείο κρατικής περιουσίας, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μοναδική δομή που θα διαθέτει θα είναι το πενταμελές διοικητικό/εποπτικό συμβούλιο, αρμοδιότητα του οποίου θα είναι η παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές.

Αν, δηλαδή, τα έσοδα από μια παραχώρηση θα οδεύουν για την αποπληρωμή του χρέους ή για την ενίσχυση επενδύσεων, με βάση τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου. Τυχόν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση/αξιοποίηση θα ενταχθούν κάτω από τις τρεις υφιστάμενες δομές που θα ελέγχει το υπερταμείο: Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ειδικά η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που για κάποιους τελούσε υπό προθεσμία (επειδή υποτίθεται πως θα αναλάμβανε τις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις το νέο ταμείο), είναι εσχάτως περισσότερο κινητική καθώς καλείται να προχωρήσει σειρά προαπαιτούμενων, πάντα με βάση τα συμφωνηθέντα στο τρίτο μνημόνιο. Και ας υποστηρίζει η κυβέρνηση πως δεσμεύτηκε μόνο για εννέα ιδιωτικοποιήσεις…

Η δημοσίευση τριών διαγωνισμών για πρόσληψη συμβούλων για την Εγνατία Οδό την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα είναι εννέα, αλλά πολύ περισσότερες. Δείχνει, επίσης, πως θα προχωρήσουν υπό την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο -εν μέσω καθυστερήσεων και τρικλοποδιών- έχει αποκτήσει κάποια τεχνογνωσία για την προώθηση του προγράμματος.

Το δυστύχημα είναι, όμως, πως η απαξίωση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων δυσκολεύει την ταχεία επίτευξη του στόχου εσόδων του υπερταμείου.

Σε βάθος χρόνου, και σε ορίζοντα 35 ετών που θα είναι η διάρκεια ζωής του νέου υπερταμείου, εκτιμάται πως αν «γυρίσει» η οικονομία, μπορεί να συγκεντρωθούν τα έσοδα των 50 δισ. ευρώ. Στο τρίτο μνημόνιο προβλέπονταν πως στο νέο ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία περί τα 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες η οποία, όμως, περιορίστηκε σημαντικά μέσω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο οι προτάσεις για περιορισμό του στόχου εσόδων στα 30 δισ. δεν φαίνεται να εισακούστηκαν από τους δανειστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v