Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Τα 4+1 μέτωπα και ο... λογαριασμός

Η μητέρα των μαχών θα τεθεί σε πλήρη εξέλιξη με την άφιξη των δανειστών στην Αθήνα. Ποια μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν. Η μάχη για τις κύριες συντάξεις και η ανάγκη συμφωνίας στο δημοσιονομικό. Πού έρχεται ψαλίδι... στα σίγουρα.

Ασφαλιστικό: Τα 4+1 μέτωπα και ο... λογαριασμός

Μια δύσκολη «κόντρα», με αμφίρροπο αποτέλεσμα, κόκκινες γραμμές άμυνας και κρυφά όπλα στις φαρέτρες των δύο πλευρών αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εξέλιξη τις επόμενες ημέρες, με αιχμή το ασφαλιστικό.

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ρίξει φως σε μια σειρά κομβικών θεμάτων για τα οποία οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους κατά την προηγούμενη επίσκεψη στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς κλείστηκε ήδη για Πέμπτη στις 14:00.

Κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση και πιθανότατα βασικό σημείο αντιπαράθεσης θα αποτελέσουν οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Όπως όλα δείχνουν, η τύχη τους θα κριθεί από την όποια συμφωνία για το ποσό που απαιτείται για να επιτευχθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν συζητά νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Υποστηρίζει ότι με τα προτεινόμενα μέτρα επιτυγχάνει τη δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2016 και στηρίζει την προσπάθειά της στην αύξηση των εισφορών, τη μείωση των επικουρικών, των εφάπαξ και των μερισμάτων, καθώς και στις αλλαγές αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Την ίδια στιγμή βέβαια, εμφανίζεται διατεθειμένη να εξετάσει νέο, μειωμένο πλαφόν στις πολύ υψηλές συντάξεις των 2.300 ευρώ.

Για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να προχωρήσει στις... αναγκαίες υποχωρήσεις, που αφορούν κυρίως σε περικοπές των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων του δημοσίου. Κατά τις συναντήσεις των επόμενων ημερών θα αποσαφηνιστεί και το ύψος της Εθνικής Σύνταξης και πώς αυτή θα δίνεται καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια, το μέγεθος των περικοπών στις μελλοντικές συντάξεις.

Παράλληλα θα διευκρινιστεί το εάν οι δανειστές θα δεχθούν την κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών στη μισθωτή απασχόληση κατά 1,5 μονάδα, καθώς και τις βελτιωτικές προτάσεις που έγιναν με στόχο να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις συγκεκριμένων ομάδων όπως είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες και οι αγρότες.

Ήδη, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία και η ανταλλαγή στοιχείων και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κλείσει όλα τα "δευτερεύοντα" ζητήματα.

Τα "ανοικτά" μέτωπα που θα κρίνουν και την επίτευξη της συμφωνίας, εκτός από τις μειώσεις στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, είναι:

* Η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα (1 για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους). Οι δανειστές κρίνουν το μέτρο ως αντιαναπτυξιακό, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία για αύξηση των εισφορών κατά 1 μονάδα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα (πιθανότατα 3 χρόνια).

* Η μείωση των επικουρικών συντάξεων καθώς δεν έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά ποτέ από την ελληνική πλευρά. Όσο μάλιστα οι μελέτες δείχνουν έλλειμμα στο ΕΤΕΑ, τόσο το σενάριο κλιμακωτών περικοπών στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ θεωρείται πολύ πιθανό. Άλλωστε, ήδη σε τεχνικό επίπεδο, οι δανειστές ζήτησαν να υπάρχει στο σχέδιο νόμου σαφής μηχανισμός μείωσης των παροχών, στην περίπτωση ελλειμμάτων.

* Το ύψος της εθνικής σύνταξης. Οι δανειστές θεωρούν πως η εθνική σύνταξη που εισάγει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στα 384 ευρώ είναι υψηλή. Απέκλεισαν να δοθεί στους ήδη συνταξιούχους αγρότες, ενώ η κυβέρνηση ήδη πρότεινε μειωμένη Εθνική Σύνταξη στους αγρότες που θα επιλέξουν εισφορές κάτω του 20% για κύρια ασφάλιση. Παράλληλα βέβαια οι δανειστές ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς θεωρούν ότι διαφορετικά, στρεβλώνεται η ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών. Ενστάσεις εκφράζονται και αναφορικά με την απονομή της Εθνικής Σύνταξης μετά τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης. Η "χρυσή" τομή δεν αποκλείεται να βρεθεί στην καταβολή μικρότερου ποσού για τα έτη ασφάλισης μεταξύ 15 και 20 ετών.

* Τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για μείωση των συντελεστών στα λίγα έτη ασφάλισης καθώς με το προτεινόμενο σχέδιο ευνοούνται όσοι θα συνταξιοδοτηθούν με λίγα χρόνια (15-20) και ανατρέπεται η ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v