Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Νέο πεδίο «μάχης» τα POS

Οι νέες ανάγκες των εταιριών εν μέσω capital controls και η γκάμα των εργαλείων που προσφέρουν Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης και τα αυξανόμενα ποσοστά αποδοχής. Τα οφέλη από τη μείωση του κόστους διαχείρισης μετρητών.

Τράπεζες: Νέο πεδίο «μάχης» τα POS

Nέα σελίδα στις τραπεζικές συναλλαγές άνοιξαν... εν αγνοία τους, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls). Τα γνωστά σε όλους τερματικά POS, τα μηχανάκια χρήσης πιστωτικών καρτών, έχουν μετατραπεί σε ένα νέο, ευέλικτο εργαλείο χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που τα διαθέτουν.

Και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, δελεάζουν με νέα πακέτα χρηματοδότησης τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, προσφέροντας ανταγωνιστικά επιτόκια και δυνατότητα άμεσης ρευστότητας, συνήθως ανάλογη του ύψους του τζίρου του, ενώ υπόσχονται και χαμηλές προμήθειες συναλλαγών.

Παράλληλα, με τη νέα εκτεταμένη χρήση τους αλλά και λόγω περιορισμού συναλλαγών με μετρητά, τα POS μπήκαν και σε σαλόνια ιατρών ή γραφεία άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, συμβάλλοντας με τη σειρά τους στη διευκόλυνση αλλά και στην αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Εθνική Τράπεζα

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο βοηθός γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργος Μαλιγιάννης, «η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες, μέσω τερματικών συσκευών POS. Η ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες παρουσιάζει έντονα ανοδικές τάσεις, ως αποτέλεσμα του ανταγωνιστικού οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και της σημαντικής αύξησης της χρήσης καρτών πληρωμής.

Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες αυτές, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το i-bank POS, μια νέα προσέγγιση στην εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε επιχειρηματία, έμπορο, επαγγελματία, επιτηδευματία, να αποδέχεται πληρωμές με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες.

Η υιοθέτηση λύσεων αποδοχής συναλλαγών συνδυάζει σειρά πλεονεκτημάτων και υπηρεσιών αξίας για την επιχείρηση. Η υπηρεσία i-bank POS προσφέρει σήμερα τη δυνατότητα επιλογής συσκευής POS, με τα πλέον σύγχρονα χαρακτηριστικά, όπως, μεταξύ άλλων, δυνατότητα πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών (Contactless), σύνδεση μέσω διαδικτύου για μεγαλύτερη ταχύτητα και φορητότητα για πραγματοποίηση συναλλαγών οπουδήποτε η επιχείρηση προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Η επιχείρηση αποκτά τη συσκευή που ταιριάζει στις ανάγκες της, κάνοντας χρήση των ευέλικτων δυνατοτήτων που προσφέρει το i-bank POS, και μπορεί να προσθέσει επιπλέον υπηρεσίες, όπως προγράμματα αγορών με δόσεις, προεξόφληση ατόκων δόσεων με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους για ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες για λήψη παραγγελιών, κρατήσεις, ενοικίαση οχημάτων, πάγιες εντολές κ.α. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες χρηματοδοτικές λύσεις για να καλύψουν περαιτέρω τις ανάγκες ρευστότητάς τους και να επιλέξουν να συμμετέχουν στο go4more, το πρώτο πρόγραμμα συνολικής επιβράβευσης για τη χρήση προϊόντων και υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας.

Το ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών του i-bank POS προσφέρει στην επιχείρηση σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία σήμερα είναι όλο και περισσότερο απαραίτητα. Καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποιούν συχνότερα τις κάρτες πληρωμής, η δυνατότητα αποδοχής τους αποτελεί για την επιχείρηση σημαντικό μέσο αύξησης του κύκλου εργασιών αλλά και προσέλκυσης νέου πελατολογίου, διατηρώντας παράλληλα ένα χαμηλό κόστος διαχείρισης και εξυπηρέτησης. Οι πρόσθετες υπηρεσίες του i-bank POS μπορούν να προσφέρουν, εκτός από ρευστότητα και ευελιξία, αναβαθμισμένη εμπειρία για τον καταναλωτή, μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα θέλοντας να συμβάλει ενεργά στη στήριξη των επιχειρήσεων, διαθέτει τερματικά με ιδιαίτερα προνομιακή τιμή απόκτησης που ξεκινά από €99, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε εφαρμογή χαμηλής προμήθειας εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες πληρωμών 0,50% ανά συναλλαγή, για συναλλαγές έως €10, για όλες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Τράπεζα Πειραιώς

Από πλευράς του, ο Senior Director, Cards & ePayments Τράπεζα Πειραιώς, Κώστας Στιβαρός, διευκρινίζει ότι «οι κάρτες πληρωμών που πλέον μπήκαν εντονότερα στη ζωή μας, έχουν ανεβάσει σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής τους στο "ταμείο" μιας επιχείρησης. Αυτό συνέβη και λίγο "βίαια" με την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο, καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν την ευχέρεια των μετρητών όπως πριν, αλλά κατανοούν και ότι τους είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να πληρώνουν με κάρτες, χωρίς να χρειάζεται να έχουν μαζί τους μετρητά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιους κλάδους, π.χ. super markets, βενζινάδικα, οι κάρτες διεκδικούν πλέον το 20%-30% του ταμείου της επιχείρησης, όταν ένα χρόνο πριν είχαν συμμετοχή με μονοψήφια ποσοστά. Επιπροσθέτως, η προσπάθεια αύξησης της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στοχεύει στον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, στη μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών και στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων με επίκεντρο τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Τα χρήματα που εισπράττει καθημερινά με κάρτες μια επιχείρηση στην τράπεζά της (τράπεζα του POS ή ePOS) μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει και να ενισχύει τη ρευστότητά της. Για παράδειγμα, να της εξασφαλιστεί από την τράπεζα ένα κεφάλαιο κίνησης το οποίο θα "κλείνει" με τα εισπραττόμενα, όπως και να προεξοφλήσει (προ-εισπράξει) μελλοντικές δόσεις σε κάρτες, όταν τις παρέχει σε πελάτες της για αγορά των προϊόντων της. Πάντα σε συνεννόηση φυσικά με την τράπεζά της.

Στην Τράπεζα Πειραιώς παρέχουμε εδώ και αρκετό καιρό την γκάμα αυτών των υπηρεσιών σε συνεργαζόμενους POS/ePOS εμπόρους μας. Πιο συγκεκριμένα, τους δίνουμε τη δυνατότητα να αποδέχονται κάρτες όπου και αν δραστηριοποιούνται: στο κατάστημα με σταθερό ή ασύρματο POS (GPRS ή WiFi), στο eCommerce με ePOS για websites, e-shops και m-shops, ή στους εν κινήσει επαγγελματίες με τη λύση mPOS μέσω του κινητού τηλεφώνου τους (iOS και Android), ώστε να έχουν ένα «μικρό και φορητό POS» όποτε και όπου χρειάζονται να εισπράξουν ποσά από πελάτες τους, με τη χρήση καρτών πληρωμής».

Αlpha Bank

Στο μεταξύ, όπως εξηγεί ο κ. Σπύρος Σ. Ρεντετάκος, Διευθυντής Διευθύνσεως Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων Alpha Bank: «Η συνεχώς αυξανόμενη τάση της χρήσεως καρτών έναντι μετρητών στη διενέργεια αγορών καθιστά πλέον αναγκαία, για τις επιχειρήσεις, την απόκτηση τερματικών αποδοχής καρτών (POS). Με το νέο πρόγραμμα 'My Alpha POS Credit Line', η Alpha Bank καινοτομεί και προσφέρει σύγχρονες και ολοκληρωμένες λύσεις στους επιχειρηματίες, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του My Alpha POS τερματικού τους από απλό μέσο αποδοχής συναλλαγών σε "εργαλείο" ενισχύσεως ρευστότητας της επιχειρήσεώς τους.

Με το My Alpha POS Credit Line, ο επιχειρηματίας λαμβάνει χρηματοδότηση Κεφαλαίου Κινήσεως, ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών που διενεργούνται από το My Alpha POS τερματικό του, καλύπτοντας έτσι τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της επιχειρήσεώς του, ενώ παράλληλα επωφελείται από τους προνομιακούς όρους χρηματοδοτήσεως.

Σημειώνεται ότι η αποπληρωμή του My Alpha POS Credit Line πραγματοποιείται από τις πιστώσεις των συναλλαγών που προκύπτουν από πωλήσεις μέσω της αποδοχής καρτών από το τερματικό My Alpha POS».

Eurobank

Εκ μέρους της Εurobank, o Eπικεφαλής Προϊόντων Καρτών & Δανείων Ιδιωτών της Τράπεζας, κ. Παντελής Μαραβέας, εξηγεί: «Μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων, η ανάγκη εξυπηρέτησης των πελατών της κάθε επιχείρησης, ασχέτως μεγέθους και κλάδου, που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κάρτα για τις αγορές τους είναι δεδομένη. Οι καταναλωτές αντικατέστησαν σε σημαντικό βαθμό τα μετρητά ως μέσο πληρωμής καθώς διαπίστωσαν πόσο πιο απλό, εύκολο και ασφαλές είναι να συναλλάσσονται με κάρτα (κυρίως χρεωστική), ακόμα και σε καθημερινές πληρωμές χαμηλού ποσού.

Η κατοχή τερματικού αποδοχής καρτών (POS) είναι πλέον απαραίτητο εργαλείο της κάθε επιχείρησης για να αυξήσει το πελατολόγιο - πωλήσεις της και παράλληλα να εξασφαλίσει ρευστότητα. Επιπλέον, η αύξηση χρήσης των καρτών πληρωμών συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ. διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών κ.λπ.), που σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ανέρχεται από 0,7% έως 2,5% του κύκλου εργασιών.

Η Eurobank μπορεί να εξυπηρετήσει εξατομικευμένα οποιαδήποτε ανάγκη έχει η σύγχρονη επιχείρηση/ελεύθερος επαγγελματίας και σε αυτό τον τομέα. Αναλυτικότερα, διαθέτει με προνομιακούς όρους POS τελευταίας τεχνολογίας (ενσύρματο, ασύρματο - GPRS και φορητό - Μobile POS), τα οποία δέχονται όλες τις κάρτες, όλων των τραπεζών, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές.

Μάλιστα, η Τράπεζα παραδίδει τα τερματικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών (στην πλειοψηφία των περιοχών της επικράτειας) από την αίτηση, ώστε να μπορούν άμεσα οι επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Παράλληλα, η επιχείρηση διασφαλίζει τη ρευστότητά της αφού η Τράπεζα προχωρά άμεσα στην εκκαθάριση των συναλλαγών, πιστώνοντας την επόμενη εργάσιμη ημέρα τον λογαριασμό όψεως της επιχείρησης. Επίσης, η Τράπεζα παρέχει επιπλέον λύσεις στις επιχειρήσεις, αφού τα τερματικά προσφέρουν εξασφάλιση επιπλέον ρευστότητας μέσω της δυνατότητας χρηματοδότησης με εξασφάλιση τις μελλοντικές πωλήσεις μέσω POS».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v