Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζουν τρεις αναλυτές τις κινήσεις της ΕΚΤ

Τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και τις κινήσεις άλλων κεντρικών τραπεζών σχολιάζουν τρεις αναλυτές στο Euro2day.gr. Οι επιδράσεις σε ομόλογα και επιχειρήσεις. Γιατί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβάλλεται να ακολουθήσουν στη... χαλάρωση.

Πώς διαβάζουν τρεις αναλυτές τις κινήσεις της ΕΚΤ
Την ώρα που οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν από μόνες τους τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, έρχονται οι βασικοί κεντρικοί τραπεζίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ηρεμήσουν τις αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων.

Το ζητούμενο ωστόσο είναι το μέχρι ποιου σημείου τα θεμελιώδη προβλήματα της διεθνούς οικονομίας μπορούν να αντιμετωπίζονται μόνο με μέτρα νομισματικής πολιτικής; Αρκούν οι κινήσεις της FED και της ΕΚΤ προκειμένου να ωθήσουν τις οικονομίες σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και τις κεφαλαιαγορές σε μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι;

Η χθεσινή κίνηση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι να μηδενίσει τα επιτόκια, να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να διαβεβαιώσει τις αγορές πως... τα πυρομαχικά του δεν τελείωσαν, ικανοποίησε αναμφίβολα τις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με κ. Νίκο Χρυσοχοΐδη, διευθύνοντα σύμβουλο της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και των μετοχών που ξεκίνησε κάποια στιγμή μέσα στον Φεβρουάριο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, οφείλεται στη συντονισμένη δράση των μεγάλων κεντρικών τραπεζιτών.

«Από την αρχή του χρόνου, αναμενόταν πως μέσα στο 2016 η FED θα προχωρούσε σε τρεις ανόδους των αμερικανικών επιτοκίων, γεγονός που θα προκαλούσε ζητήματα στην ισοτιμία του δολαρίου και του κινεζικού γουάν και αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε μεγάλη πτώση τις τιμές των εμπορευμάτων και των μετοχών.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση όμως, η FED μετέβαλε την πολιτική της και τώρα φαίνεται πως φέτος θα προχωρήσει λιγότερο επιθετικά στο ζήτημα των επιτοκίων. Επίσης, αποτελεσματικά έδρασε και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ενώ επίσης η ζήτηση στη χώρα βελτιώθηκε σε σύγκριση με τα πανικόβλητα επίπεδα του Δεκεμβρίου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο επηρέασε θετικά τόσο τις τιμές των εμπορευμάτων, όσο και των μετοχών.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως άλλωστε συνηθίζει, ακολούθησε τις εξελίξεις μειώνοντας τα επιτόκια και επεκτείνοντας την ποσοτική χαλάρωση. Έτσι προέβλεπε το consensus των αναλυτών μέχρι και την Τετάρτη, έτσι και έκανε.

Βέβαια, στην περίπτωση της Ευρωζώνης, η στάση της ΕΚΤ δεν αρκεί. Γιατί σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που πέρα από τη FED έγινε μεγάλη δουλειά τόσο από το κράτος όσο και από τις επιχειρήσεις, στην Ευρώπη έχουμε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο που όχι μόνο δεν είναι επιβοηθητικό, αλλά είναι και διχασμένο. Αναμφίβολα οι κυβερνήσεις πρέπει και αυτές να λάβουν μέτρα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αιολικής ΑΕΕΧ κ. Γιώργο Μαρή, «η βοήθεια του Μάριο Ντράγκι ήταν μεγαλύτερη της αρχικά αναμενομένης, με το σύνολο των ανακοινώσεων να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το βασικότερο στοιχείο είναι αυτό των εταιρικών ομολόγων, που τώρα θα μπορούν να λαμβάνονται ως εγγυήσεις, γεγονός που θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να αντλούν ρευστότητα και από μη τραπεζικό δανεισμό. Η ΕΚΤ δείχνει πως ακολουθεί την αμερικανική πρακτική.

Αναμφίβολα, δεν αρκούν μόνο οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά επιπλέον χρειάζεται και οι κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση, ενισχύοντας τη ρευστότητα μέσα από φορολογικές και διαδικαστικές διευκολύνσεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος της 3K AEΔAK κ. Γιώργος Κουφόπουλος δηλώνει στο Euro2day.gr πως «αναμφίβολα υπάρχει μια αντίφαση. Την ίδια ώρα που ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει έτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί για να μειώσει το κόστος δανεισμού και να ενισχύσει τη ρευστότητα, η ΕΚΤ παραδέχεται ότι τα μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί κατά τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα η περίοδος του αρνητικού πληθωρισμού συνεχίζεται.

Αυτό σημαίνει ότι οι μέχρι τώρα πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχουν αποδώσει όσο θα θέλαμε και πως πέρα από την ΕΚΤ, θα πρέπει να αναλάβουν δράση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέσα από την άσκηση της οικονομικής πολιτικής τους, έτσι ώστε η δράση να γίνει με περισσότερο οργανωμένο και ενορχηστρωμένο τρόπο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v