Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού «σκαλώνει» η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Η σύγκλιση με τους δανειστές στη γενική αρχή της προστασίας δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, μοναδική αχτίδα στη διαπραγμάτευση. Αντιδράσεις για το ενδεχόμενο πώλησης ενήμερων δανείων και απόσταση για τον χρονικό ορίζοντα και τα όρια κάλυψης για τα χρέη μικρομεσαίων.

Πού «σκαλώνει» η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Ενοχλημένος για την τροπή που πήρε η διαπραγμάτευση του Σαββάτου μεταξύ δανειστών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε ως θέμα το ενδεχόμενο πώλησης σε fund και εξυπηρετούμενων δανείων, εμφανίσθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει για το ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε αυτήν τη νέα απαίτηση των δανειστών και αν το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα από αυτά που βρέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που είχε χθες με το κουαρτέτο.

Το αν και κατά πόσο οι δανειστές επιδιώκουν να σηκώσουν το συγκεκριμένο θέμα, θα φανεί τις επόμενες ημέρες, η ουσία είναι ότι μέσα στα πολλά ανοικτά μέτωπα για τα κόκκινα δάνεια και στη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς για τη διαχείρισή τους -σ.σ. χθες ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση-, προστέθηκε τις τελευταίες ώρες ακόμη ένα.

Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα και αυτής της διαπραγμάτευσης είναι τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή τι θα γίνει με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη ή ενέχυρο την πρώτη κατοικία (καταναλωτικά και μικρομεσαίων), αλλά και για όλα εκείνα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και των καταναλωτικών δανείων που δεν έχουν προσημείωση την πρώτη κατοικία και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να εξαιρεθεί η πώλησή τους σε funds.

Χθες ο υπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών για το θέμα, δήλωσε ότι υπάρχει απόσταση, τα ζητήματα είναι πολλά και ότι ο δρόμος είναι μακρύς. Ωστόσο, ανέφερε πως υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, χωρίς όμως να προσδιορίσει αν η προστασία αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας, ή και τα κόκκινα δάνεια που έχουν ως υποθήκη ή ενέχυρο την πρώτη κατοικία (καταναλωτικά και μικρομεσαίων).

Επίσης, απέφυγε να απαντήσει αν η προστασία θα έχει κάποιον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα -σ.σ. η πρόταση της ελληνικής πλευράς κάνει λόγο για τριετή προστασία-, ή αν θα μπουν κριτήρια και ποια θα είναι αυτά.

Σύμπλευση για την πρώτη κατοικία

Και ενώ στο μέτωπο της πρώτης κατοικίας φαίνεται ελληνική πλευρά και δανειστές να έχουν βρει σημείο επαφής, με βάση τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός, αυτό που μένει να αποδειχθεί στο τέλος της ημέρας είναι ποιο είναι αυτό, ποιους θα αφορά και πώς θα προστατευθούν.

Εν αντιθέσει πάντως με την πρώτη κατοικία, χάσμα φαίνεται να χωρίζει τις δύο πλευρές στα κόκκινα δάνεια που δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία και για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία ζητά την εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.

Και ενώ η διαπραγμάτευση, με μικρές ή μεγαλύτερες διαφωνίες, συνεχίζεται -σ.σ. νέα συνάντηση για το θέμα των κόκκινων δανείων έχει ορισθεί για αύριο Πέμπτη-, κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση της διαπραγμάτευσης εμφανιζόταν χθες αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ότι θα βρεθεί λύση.

Το ίδιο στέλεχος, υποστήριζε ότι κυβέρνηση και δανειστές θα συμφωνήσουν σε τριετή προστασία για όλα τα δάνεια πλην μεγάλων επιχειρηματικών -σ.σ. τα οποία με βάση τη νομοθεσία επιτρέπεται η πώλησή τους-, δηλαδή στεγαστικά, κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων και καταναλωτικά.

Μέχρι στιγμής πάντως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αντιθέτως η γραμμή από την πλευρά των δανειστών κάνει λόγο για πλήρη απελευθέρωση στην πώληση των κόκκινων δανείων, αλλά και στη δυνατότητα στα πακέτα που θα πουληθούν από τις τράπεζες στα funds να περιλαμβάνονται και εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μπορεί δανειστές και ελληνική πλευρά να μην τα βρήκαν χθες στο θέμα των κόκκινων δανείων, τα βρήκαν στις εκκρεμότητες που αφορούν στη φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δηλαδή αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες, αλλά και εάν θα φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.

Για τα θέματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, υπήρξε συμφωνία, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια είναι αυτή. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα των εταιρειών μεταβίβασης δανείων (funds) να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων. Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v