Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση στο σίριαλ του ασφαλιστικού

Αύριο στις 13:00 το νέο ραντεβού Κατρούγκαλου-Θεσμών για το ασφαλιστικό. Ανοιξε όλη η βεντάλια των θεμάτων χωρίς όμως να υπάρξει ακόμα σε κανένα απτό αποτέλεσμα από τη διαπραγμάτευση. Πού συγκλίνουν οι δυο πλευρές.

Παράταση στο σίριαλ του ασφαλιστικού

Το μεσημέρι θα αναζητηθεί εκ νέου κοινός τόπος με τους δανειστές προκειμένου να «δικαιωθεί» η εκτίμηση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η διαπραγμάτευση σε ότι αφορά το ασφαλιστικό μπορεί να κλείσει σε αυτό τον κύκλο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 και όπως έγινε γνωστό τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά θέματα. Εξ αυτών το μεγαλύτερο αλλά όχι μοναδικό αγκάθι είναι οι επικουρικές συντάξεις καθώς οι δανειστές αρνούνται την πρόταση της κυβέρνησης να επιβληθεί αύξηση εισφορών.

Αυτός ήταν και ο λόγος που όπως έγραψε το πρωι το Euro2day.gr αρχικός στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να "κλείσουν" τα άλλα αγκάθια που χωρίζουν την ελληνική πλευρά με τους δανειστές.

Αυτά είναι τα δομικά στοιχεία της προωθούμενης μεταρρύθμισης, όπως το ύψος της Εθνικής Σύνταξης που συζητείται "πακέτο" με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, το χρονοδιάγραμμα και κυρίως το μηχανισμό επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και τέλος, τις μόνιμου χαρακτήρα εκπτώσεις στο ύψος των εισφορών των νέων επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαπραγματεύσεων έγινε αντιληπτό ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών διαφωνούν και με τα δομικά στοιχεία της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιανομής, προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Για το λόγο αυτό, στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης βρίσκονται το ύψος της Εθνικής και τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι πιστωτές, έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας Εθνική Σύνταξη στα 320 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που να εκκινούν στην 15ετία από 0,5% κατ έτος. Η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει την πρόταση. Το ύψος της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος αμέσως μετά τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου.

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν ζητήθηκε από τους δανειστές σύνδεση της Εθνικής Σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Ανοικτό παραμένει πάντως, το ενδεχόμενο τα 384 ευρώ να δίνονται μόνο με τη συμπλήρωση 20ετούς ασφάλισης, ενώ μειωμένο θα είναι το ποσό στα 15-20 χρόνια.

Αναπροσαρμογές αναμένονται και στα ποσοστά αναπλήρωσης ώστε να καλύπτουν εν μέρει το αίτημα των δανειστών για ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών. Η νέα κλίμακα προτείνεται να ξεκινά από 0,7% κατ΄ έτος (αντί 0,8%) στην 15ετία και να κλιμακώνεται μέχρι 2,2% (αντί για 2%) στην 40ετία. Το παιχνίδι θα παιχθεί κυρίως μεταξύ 25 και 35 ετών ασφάλισης, με το υπουργείο να φαίνεται διατεθειμένο να συζητήσει μικρές αυξήσεις του ποσοστού προκειμένου να μην δημιουργούνται κίνητρα μαύρης - ανασφάλιστης εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v