Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Δεν βλέπει ακόμη «φως» για Ελλάδα

Αναμένουμε ότι το περιβάλλον αβεβαιότητας θα συνεχίσει να ενισχύει την πρόκληση της εφαρμογής του προγράμματος, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Moody's για την περιφέρεια Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής. Τι εκτιμά για τις τράπεζες.

Moodys: Δεν βλέπει ακόμη «φως» για Ελλάδα

Η κυβέρνηση Τσίπρα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή σημαντικούς μετωπικούς ανέμους και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν εύθραυστες, υπογραμμίζει ο Olivier Beroud, διευθύνων σύμβουλος της Moody's για την περιφέρεια Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική. 

Δεδομένης της αδύναμης οικονομίας της Ελλάδας και των κοινωνικών εντάσεων που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα, αναμένουμε ότι το περιβάλλον αβεβαιότητας θα συνεχίσει να ενισχύει την πρόκληση της εφαρμογής του προγράμματος, υπογραμμίζει.

Σε ερώτηση για το πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να «κοιτάξει» ξανά τις αγορές, υπογραμμίζει ότι το περιβάλλον αβεβαιότητας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει προκλήσεις, συγκεκριμένα για τις τράπεζες, για τις οποίες εξακολουθεί να αποτελεί ρίσκο το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Ειδικότερα για τις τράπεζες, υπογραμμίζει ότι «έχουμε δει βελτίωση στη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών», υπενθυμίζοντας και την αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης. Ωστόσο, σημειώνει, μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και δυνητικής αστάθειας, το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και αναβαλλόμενων φόρων συνιστούν σημαντικούς κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών.   

Το βασικό σενάριο του οίκου παραμένει ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την ευρωζώνη, αναφέρει ο κ. Beroud. Επισημαίνεται ότι η Moody's διατηρεί αξιολόγηση Caa3 με σταθερό outlook.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v