Μετοχικό Ταμείο: Δεν δίνει μέρισμα αλλά στέλνει... εκκαθαριστικά

Χωρίς μέρισμα αλλά με παρακράτηση φόρου οι 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιούργησε η απόφαση για την τρίμηνη καταβολή του μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο. Τι... φόρο θα καταβάλουν.

Μετοχικό Ταμείο: Δεν δίνει μέρισμα αλλά στέλνει... εκκαθαριστικά

Εκκαθαριστικά στα οποία θα αναγράφεται το μηνιαίο μέρισμα Απριλίου καθώς και η αντίστοιχη παρακράτηση φόρου θα λάβουν τις επόμενες ημέρες οι 284.000 πολιτικοί συνταξιούχοι, παρότι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων θα τους καταβάλει το ποσό στο τέλος Μαΐου και μάλιστα σημαντικά μειωμένο.

Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου πληρωμής του μερίσματος, ώστε αυτό να καταβάλλεται ανά τρίμηνο, προκειμένου να "προλάβει" την ψήφιση του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου που θα οδηγεί τις παροχές σε μειώσεις της τάξης του 32%, δημιουργεί μια σειρά από πρωτοφανή γραφειοκρατικά προβλήματα.

Τα μηχανογραφικά συστήματα του δημοσίου και της ΗΔΙΚΑ δεν πρόλαβαν να αλλάξουν τον τρόπο έκδοσης των εκκαθαριστικών, τα οποία αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου καθώς και τον τρόπο παρακράτησης φόρου.

Έτσι, οι 284.000 συνταξιούχοι όχι μόνο δεν θα βρουν το μέρισμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στο τέλος Μαρτίου, αλλά θα ενημερωθούν ότι έλαβαν ένα ποσό (επί του οποίου παρακρατήθηκε και φόρος), το οποίο όταν το λάβουν, θα είναι σημαντικά μειωμένο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο συμψηφισμός των ποσών που εγγράφονται στα εκκαθαριστικά με αυτά που τελικά θα παρακρατηθούν, θα γίνει στο τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος που παρακρατείται στους συνταξιούχους ανέρχεται στο 3% των συντάξιμων αποδοχών τους. Συνεπώς, για ένα μέρισμα της τάξης των 300 ευρώ τον μήνα, ο φόρος που αναλογεί είναι 10 ευρώ και στο τρίμηνο, 30 ευρώ. Μόνο που το πραγματικό ποσό που θα καταβληθεί στους συνταξιούχους στο τέλος Μαΐου (τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου) θα είναι μειωμένο κατά τουλάχιστον 32%.

Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές ανά τρίμηνο αποτελούν την πρόσκαιρη λύση στην αδυναμία καταβολής των μερισμάτων σε 284.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, το επόμενο μέρισμα θα καταβληθεί στα τέλη Μαΐου και θα είναι μειωμένο κατά τουλάχιστον 32%, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του ταμείου που εγκρίθηκε επίσης από το υπουργείο Εργασίας. Η πρόταση για επαναφορά της ανά τρίμηνο καταβολής του μερίσματος κατατέθηκε από τη διοίκηση του ΜΤΠΥ τον περασμένο μήνα, όταν εξελίχθηκε άλλο ένα «θρίλερ» με αίσιο τέλος για τις πληρωμές, στην κυριολεξία στο και πέντε, αφού η πληρωμή καθυστέρησε για λίγα 24ωρα.

Πλέον, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, τα μερίσματα του Ταμείου θα καταβάλλονται από τον Απρίλιο 2016 και εφεξής, ανά ημερολογιακό τρίμηνο. Τα μερίσματα έχουν ήδη καταβληθεί για τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα καταβολής, επισημαίνει ο υφυπουργός και σημειώνει πως η απόφαση εκδόθηκε σύμφωνα με την από 25.2.2016 προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΠΥ και αφορά στην τροποποίηση του χρόνου καταβολής των μερισμάτων, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, από τις οποίες θα προκύψει η αναπροσαρμογή των μερισμάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αλλαγή του χρόνου καταβολής των μερισμάτων του ΜΤΠΥ θα επιτρέψει την αξιοποίηση των αποθεματικών που δημιουργούνται κατά την περίοδο αυτή και ταυτόχρονα, θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την είσπραξη από το ΜΤΠΥ των ποσών παρελθόντων ετών που οφείλονται προς αυτό από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η πληρωμή μερίσματος του Μαρτίου έγινε με δάνειο από το ΙΚΑ, ύψους 16 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά είχε αναζητηθεί τρόπος πληρωμών μέσω επιστροφής φόρων από το δημόσιο στο ΜΤΠΥ.

Αλλά και τον Φεβρουάριο, το μέρισμα δόθηκε μετά από δανεισμό του Ταμείου από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης -το οποίο ακόμη δεν έχει πάρει τα λεφτά του.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία των δύο πλευρών, η εξόφληση του δανείου θα γίνει εντός του επόμενου εξαμήνου, με επιτόκιο 3,6%.

Στόχος των δύο πλευρών, βέβαια, είναι μέσα στο τρίμηνο που μεσολαβεί, εκτός από την είσπραξη των αναμενόμενων εσόδων, να έχει επιτευχθεί και συμφωνία με τους δανειστές για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να έχει προβλεφθεί στο σχετικό σχέδιο νόμου μηχανισμός περικοπών, που όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό του ταμείου, θα είναι της τάξης του 32%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v