«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις»

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή Καμμένου-Τόσκα. Τα πρώτα μέτρα ασφαλείας. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ. Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για απόψε συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη Δικαιοσύνη.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις»

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, ενώ ταυτόχρονα έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να μετατεθεί (την Τρίτη) η προγραμματισμένη για απόψε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη.

Νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να θέσει θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Οπως ενημέρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, στη διάρκεια της συζήτησής τους ενημερώθηκαν και οι δύο για το τρομοκρατικό χτύπημα.

"Η κυβέρνηση καταδικάζει το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και θα γίνει ό,τι πρέπει για την ασφάλεια της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή κλήθηκαν στο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, αποφασίσθηκε να ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες και στα αεροδρόμια της χώρας. Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση βλέπει μια αναθεώρηση της συμφωνίας (ΕΕ-Τουρκίας) επί το αυστηρότερο εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης, η κ. Γεροβασίλη απάντησε πως θα ήταν ήττα της Ευρώπης αν συνδέσει το προσφυγικό με την τρομοκρατία. 

"Αυτή η αντίληψη δεν θα περπατήσει, όπως δεν περπάτησε και μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στον φόβο που προσπαθεί να στρέψει σε άλλες κατευθύνσεις την πολιτική της ΕΕ.

Αναφορικά με τη συμφωνία και τις "λεπτομέρειες" που πρέπει να διευθετηθούν, η κ. Γεροβασίλη επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, προκειμένου να γίνονται σ' αυτήν οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών.

Πίεση στην Τουρκία

Για την Πέμπτη προγραμματίσθηκε να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας θέτει ήδη στους Ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους δύο ζητήματα, σε σχέση με την εφαρμογή της

* Την άμεση αποστολή ευρωπαϊκής βοήθειας (σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, π.χ. δικαστές ασύλου, εμπειρογνώμονες).

* Την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία προκειμένου να ελέγξει τα παράνομα κυκλώματα διακινητών που (εξακολουθούν να) μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v