Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από 2009 και... βλέπουμε για νέα μετοχοποίηση ΔΕΗ

Δεν είναι η ώρα για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 51% στη ΔΕΗ, δηλώνει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης αποκλείοντας παράλληλα στο άμεσο μέλλον νέα μετοχοποίηση για τον ΟΤΕ.

Από 2009 και... βλέπουμε για νέα μετοχοποίηση ΔΕΗ
της Έλενας Λάσκαρη

Δεν είναι η ώρα για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 51% στη ΔΕΗ, δηλώνει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης αποκλείοντας παράλληλα στο άμεσο μέλλον νέα μετοχοποίηση για τον ΟΤΕ.

Παράλληλα, με συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας στον ”Ελεύθερο Τύπο” της Κυριακής, αποφεύγει να διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ προαναγγέλλει μεταρρύθμιση με... δόσεις για το Ασφαλιστικό.

Στη συνέντευξή του ο υπουργός όταν ερωτάται για το αν είναι η ώρα να πέσει η συμμετοχή του Δημοσίου κάτω από το 51% απαντά: ”Όχι, δεν είναι η ώρα. Θα περάσουν τουλάχιστον 2 χρόνια, για να μην πω παραπάνω, πριν δούμε αυτό το ζήτημα. Γιατί αυτό που προέχει για τη ΔΕΗ είναι η εξυγίανση της Επιχείρησης. Η ΔΕΗ κουβαλάει πολλά προβλήματα από το παρελθόν.

Πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν τα εσωτερικά της προβλήματα, πώς θα εξυγιανθεί, πώς θα έχουμε τη βάση για να προχωρήσει και η απελευθέρωση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Και μετά να δούμε θέματα διάθεσης μετοχών”.

Αναφορικά με τον ΟΤΕ δηλώνει ”δεν βλέπω στο ορατό μέλλον νέα μετοχοποίηση του ΟΤΕ”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας προσπάθειας εξεύρεσης στρατηγικού συμμάχου στον βαθμό που υπάρξει σχετικό ουσιαστικό ενδιαφέρον.

”Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Εάν αλλάξουν τα δεδομένα και έχουμε την αίσθηση ότι οι πιθανότητες επιτυχίας θα είναι μεγάλες, τότε θα ξεκινήσουμε. Αλλά δεν έχει νόημα να ξεκινήσουμε όταν ξέρουμε ότι σήμερα τα δεδομένα στην ουσία δεν έχουν αλλάξει. Στον ΟΤΕ έχει γίνει μεγάλη εξυγίανση, στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού”, τονίζει ο κ. Αλογοσκούφης.

Για το θέμα της ενδεχόμενης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, την ώρα που πληθαίνουν τα σχετικά σενάρια, ο υπουργός Οικονομίας δηλώνει: ”Δεν είμαι της λογικής των έκτακτων μέτρων”.

Ο υπουργός Οικονομίας αποφεύγει να χρησιμοποιήσει έστω και την προηγούμενη συνηθισμένη διατύπωση ότι ”η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης” και τονίζει πως ”η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δεν ψάχνει ευκαιρία να καταφύγει σε φορολογικές επιβαρύνσεις, παρότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τις λύσεις. Εμείς εξαντλούμε όλα τα περιθώρια που έχουμε από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”.

Είναι πάντως ακόμα νωπή η υπαναχώρηση της κυβέρνησης έναντι της προοπτικής άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής στα καύσιμα, με την αναστολή του σχεδίου ενοποίησης των ειδικών φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (τα σχέδια παραπέμπονται πλέον για την 1η Ιανουαρίου 2008).

Πάντως ο κ. Αλογοσκούφης μάλλον προδιαγράφει ουσιαστικές αλλαγές στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού έναντι του προσχεδίου, ενώ για το Ασφαλιστικό υποδεικνύει μεταρρύθμιση με δόσεις δηλώνοντας πως ”δεν μπορεί να πει κανείς ότι θα αντιμετωπιστεί με μία μόνο μεταρρύθμιση το σύνολο του ασφαλιστικού προβλήματος και θα υπάρξουν διαδοχικές προσεγγίσεις από διαφορετικές κυβερνήσεις”.



Τέλος, στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομίας σημειώνει ότι θα εφαρμοστούν άμεσα οι δύο εξαγγελίες για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τη φορολογία, μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν πριν από τον προϋπολογισμό και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν μικρή αναδρομική ισχύ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v