Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Βγήκε απ' το μνημόνιο... η ασφαλιστική αγορά

Ανοδος παραγωγής το 2015 και θετικές προσδοκίες για τη φετινή χρονιά. Ποιες εταιρείες κατέχουν ηγετικά μερίδια και ποια θέση λαμβάνουν οι ελληνικών συμφερόντων ασφαλιστικοί όμιλοι. Αναλυτικοί πίνακες.

Κύπρος: Βγήκε απ το μνημόνιο... η ασφαλιστική αγορά

Με αύξηση παραγωγής έκλεισε το 2015 στην Κύπρο τόσο ο κλάδος ζωής (+1,0% έναντι -4,7% το 2014) όσο και οι γενικοί κλάδοι (+0,4% συμπεριλαμβανομένων και της παραγωγής του κλάδου υγείας των εταιρειών ζωής, έναντι επίδοσης -1,9% το 2014).

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από παράγοντες της τοπικής αγοράς:

α) Στη γενικότερη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας που το 2015 έκλεισε με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, διακόπτοντας μια τριετία αρνητικής πορείας του ΑΕΠ.

β) Στην περαιτέρω μείωση της αβεβαιότητας που σηματοδοτήθηκε και από την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016.

γ) Στο χαμηλό ποσοστό που είχε βρεθεί η ασφαλιστική παραγωγή ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (μικρότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υψηλότερο από αυτό της Ελλάδας).

δ) Στις νέες ασφαλιστικές ανάγκες που δημιουργούνται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με βάση τα στοιχεία του 2015 (βλέπε τον πρώτο παρατιθέμενο πίνακα), η Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) κατέχει την πρώτη θέση στον κλάδο ζωής, ενώ ακολουθούν η πολυεθνική CNP και η Universal Life.

Από ελλαδικής πλευράς, πρώτη θέση κατέχει η Allianz Hellas με μερίδιο 7,5% και ακολουθούν η Prime (όμιλος Κοντομηνά) με 7,47%, η Altius (επενδυτές με επίκεντρο τον κ. Δούκα Παλαιολόγο) με 4,98% και η Εθνική Ασφαλιστική με 2,38%.

Η αγορά των γενικών κλάδων παρουσιάζει χαμηλότερο βαθμό συγκέντρωσης, με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς να κατέχουν οι εταιρείες CNP, Γενικές Ασφάλειες Κύπρου (θυγατρική Τράπεζας Κύπρου), Universal Life και Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας).

Από ελλαδικής πλευράς ξεχωρίζουν οι: Altius (3,5%), Εθνική Ασφαλιστική (3,4%), Prime (3,4%), Allianz Hellas (3,2%) και Υδρόγειος (2,4%).

Και στην Κύπρο, συζητείται το θέμα της προσαρμογής των κυπριακών ασφαλιστικών εταιρειών στο περιβάλλον Solvency II και το ζήτημα των πιθανών εξαγορών-συγχωνεύσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρότερων εταιρειών λόγω των νέων συνθηκών και απαιτήσεων που δημιουργούνται.

 


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v