Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγεφύρωτο το χάσμα στα κόκκινα δάνεια

Νέα μειωμένα όρια για την προστασία από την πώληση σε funds «κόκκινων δανείων» μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και καταναλωτικών χορηγήσεων φέρεται να πρότεινε η ελληνική πλευρά, αλλά οι δανειστές εμφανίζονται αρνητικοί.

Αγεφύρωτο το χάσμα στα κόκκινα δάνεια

Με την παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος απεχώρησε λίγο μετά τις 9, του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ Άρη Ξενόφου, αλλά και του μέλους του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ Ηλία Πλασκοβίτη, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η διαπραγμάτευση δανειστών και οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπου επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων που υπάρχει σε ότι αφορά την πώληση εξυπηρετούμενων και μη δανείων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα ο οποίος είπε: «η απόσταση παραμένει μεγάλη».

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές απορρίπτουν και τη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά πριν από λίγα 24ωρα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται επισήμως από την ελληνική πλευρά, η οποία κρατά σιγήν ιχθύος, η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει προστασία από την πώληση για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ΜμΕ ύψους έως 100.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση, για ελεύθερους επαγγελματίες δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που ήταν αρχικά και εξαίρεση πώλησης για τα καταναλωτικά δάνεια έως 5.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση.

Επίσης σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η διαπραγμάτευση γίνεται με ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το 1 έτος και όχι τα 3 έτη, όπως πρότεινε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Οι δανειστές πάντως φαίνεται να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ότι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων, ενώ τη μοναδική υποχώρηση που φέρεται να έχουν κάνει, είναι να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τη λογική του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, υπό τον όρο η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η 3ετία.

Οι δανειστές επιμένουν να πωληθούν από τις τράπεζες μαζί με τα «κόκκινα» και ενήμερα δάνεια, και αυτό γιατί καλούνται από την ΕΚΤ να απαλλαγούν εφέτος από το τουλάχιστον 10% των κόκκινων δανείων.

Οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζονται την Κυριακή, με στελέχη από την ελληνική πλευρά να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών και θα υπάρξει ένα είδους προστασίας από την πώληση κόκκινων δανείων σε funds.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v