Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Μέρος των διαπραγματεύσεων με θεσμούς τα ενήμερα δάνεια

«Τα ενήμερα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης», παραδέχτηκε ο Γ. Σταθάκης. Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί κάποια λύση και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Τι δήλωσε για τις αλλαγές στο Νόμο Δένδια.

Σταθάκης: Μέρος των διαπραγματεύσεων με θεσμούς τα ενήμερα δάνεια

"Εργαζόμαστε πάνω στην ιδέα ότι θα κλείσει η συμφωνία. Νομίζω ότι όλα τα δεδομένα συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οτιδήποτε άλλο, -σ.σ. ύπαρξη Plan B- νομίζω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν αξίζει περαιτέρω συζήτησης".

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για το αν η κυβέρνηση έχει Plan B στην περίπτωση που δεν κλείσει η διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της διαπραγμάτευσης που χειρίζεται ο υπουργός Οικονομίας, δηλαδή τα δάνεια, ο κ. Σταθάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr παραδέχθηκε πως «τα ενήμερα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης.»

Σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε πως: «Η προσέγγισή μας είναι γνωστή. Θέλουμε ένα μεταβατικό διάστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας φυσικών προσώπων και των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, προκειμένου να μην ανοίξει η αγορά άμεσα.» Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι οι 160.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτου, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε παιδί κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη.

Ως προς το μεταβατικό διάστημα διατήρησης της προστασίας από την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας των φυσικών προσώπων θα είναι η διετία (σ.σ. Μάιος 2018), ενώ για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικίας ο χρόνος προστασίας θα είναι μικρότερος.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί κάποια λύση και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Θεωρώ ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων». Σημείωσε δε πως η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει πολλά θέματα όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς των κόκκινων δανείων και ο συντονισμός των οφειλών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, Δημόσιο και τράπεζες, προκειμένου να υπάρχει ενιαία ρύθμισή τους.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης πως η λογική που υπάρχει στον νόμο Δένδια (σ.σ. ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων που στην περίπτωση των ΜμΕ περιλαμβάνεται και ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο), πρέπει να αφορά και τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Άρα χρειαζόμαστε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων» σημείωσε. Ο ίδιος ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής κεφαλαίου αναφέροντας πως η όποια διαγραφή θα μπορεί να αφορά μόνο τις προσαυξήσεις.

Τόνισε ακόμη πως «αν βρεθεί ένας μηχανισμός εθελούσιας συζήτησης μεταξύ όλων των δανειστών, δηλαδή του κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων, και των τραπεζών, θα μπορεί να βρεθούν κάποιες βιώσιμες λύσεις για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την εξυπηρέτηση των χρεών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v