Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 35% αυξάνεται η φορολογία επί των μικτών κερδών στα τυχερά παιχνίδια

Με αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου επί των μικτών κερδών (GGR) των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών στο 35%, από 30% που είναι σήμερα, συνοδεύεται η απόσυρση της ρύθμισης για το ειδικό τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ανά στήλη. Επιβεβαίωση Euro2day.gr.

Στο 35% αυξάνεται η φορολογία επί των μικτών κερδών στα τυχερά παιχνίδια

Σε κατάργηση της ρύθμισης με την οποία επιβαλλόταν φορολογία στα παιχνίδια με στήλες του ΟΠΑΠ προχωρά η κυβέρνηση, με βάση το άρθρο 138 του νέου σχεδίου νόμου για το φορολογικό/ασφαλιστικό. Παράλληλα αυξάνεται από 30% σε 35% η συμμετοχή του δημοσίου στα μικτά κέρδη (GGR) των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του φόρου επί των μικτών κερδών, με παράλληλη απόσυρση του ειδικού τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη παιχνιδιού, είχε αποκαλύψει προ τριμήνου το Euro2day.gr. 

Συγκεκριμένα, το άρθρο 138 του σχεδίου νόμου προβλέπει:

1. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4346/2015 (Α' 152) καταργούνται από τότε που ίσχυσαν.

2. Οι διατάξεις του πρώτου και δευτέρου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 (Α' 180) αντικαθίστανται ως εξής:
«5. Για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας.
Τα έσοδα αυτά αποδίδονται στο Δημόσιο εντός δεκαέξι (16) ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν».

Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος ευνοεί τον ΟΠΑΠ καθώς, με βάση τα αποτελέσματα του 2015, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα επιβαρυνθούν με περίπου 70 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, αν διατηρούνταν το ειδικό τέλος των 5 σεντς ανά στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ τότε η επιβάρυνση θα έφτανε τα 210 εκατ. ευρώ ετησίως. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v