Ρέγκλινγκ: Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόση χωρίς τα μέτρα

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να φτάσουμε στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM. Αβέβαιες οι προβλέψεις ΔΝΤ και ΕΕ. Υπάρχει περισσότερη πολιτική βούληση από την Αθήνα.

Ρέγκλινγκ: Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόση χωρίς τα μέτρα

Τη σιγουριά του για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας εξέφρασε μιλώντας στο Bloomberg ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ.  

Επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει βιωσιμότητα χρέους χωρίς κουρέματα.  

Υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιες προβλέψεις είναι σωστές, του ΔΝΤ ή της Κομισιόν, για την Ελλάδα. «Ολοι ξέρουμε ότι οι προβλέψεις ενέχουν μεγάλη αβεβαιότητα, ακόμη και για φέτος. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το τι θα συμβεί ως το 2018», τόνισε.

Δεν είναι παράξενο που υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Πρέπει να ζήσουμε με αυτές και οι Έλληνες πρέπει να ζήσουν με αυτές, γι' αυτό και υπάρχουν αυτά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν, εάν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Οπως ανέφερε, η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να φτάσουμε στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι. «O ΕSM είναι σαν το ΔΝΤ, από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόσεις χωρίς όρους. Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει», υπογράμμισε. 

Σε ερώτηση γιατί δεν έχει προχωρήσει η συμφωνία, σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι πολιτικά δύσκολη, ακόμη και σε καλύτερες εποχές και σε χώρες με καλύτερα οικονομικά, όπως η Γερμανία.

Τόνισε ωστόσο ότι πλέον υπάρχει πολλή περισσότερη πολιτική βούληση από την Αθήνα σε σχέση με πέρυσι. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v