Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα στο χρέος

Λεπτομερές πλάνο για τη μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες. Μεγάλη η απόσταση ΕΕ-ΔΝΤ για το κρίσιμο θέμα, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων στο MNI. Αγνωστο αν θα βρεθεί λύση ως το Eurogroup.

Νέα προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα στο χρέος

Περισσότερο λεπτομερή πρόταση σε ότι αφορά το σκέλος της μακροπρόθεσμης ρύθμισης του χρέους εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε μια προσπάθεια να καταφέρει να γεφυρώσει τη διαφορά που την χωρίζει με το ΔΝΤ για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με κορυφαία ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο MNI.

Ωστόσο οι διαφορές είναι μεγάλες. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ιδέα για το εάν το ΔΝΤ θα συμφωνήσει στην πρόταση για το χρέος. Το βασικό σενάριο ωστόσο προβλέπει να το πείσουμε να συμμετέχει».

Τις επόμενες ημέρες ο επικεφαλής του EwG Τ. Βίζερ και ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ θα προσπαθήσουν να σχεδιάσουν την πρόταση (road map) που θα κινείται περισσότερο προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που δεν είναι άλλες από μια λεπτομερή καταγραφή του πως θα εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους.

«Μην εκπλαγείτε αν η μακροπρόθεσμη πρόταση είναι περισσότερο λεπτομερής απ' όσο αναμένεται», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «οι συζητήσεις είναι δύσκολες γιατί υπάρχει αντίσταση από κάποιες χώρες-μέλη σε συγκεκριμένες πτυχές της πρότασης που ήδη παρουσιάστηκε». Γι' αυτό δεν και αποκλείει το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να συνεχιστούν και μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Ο ίδιος υπονόησε ότι το αυτόματο reprofiling του χρέους που προτάθηκε αρχικά από την Κομισιόν αλλά απορρίφθηκε από κάποιες χώρες μπορεί να αναγεννηθεί ως «ημιαυτόματο reprofiling». Ετσι, εκτιμάται ότι θα καμφθούν οι χώρες που αντιδρούν γιατί υποστηρίζουν ότι θα «χαλαρώσει» η Ελλάδα τις δημοσιονομικές προσπάθειες.

«Υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία που επιμένουν να έχουν λόγο για τα ελληνικά οικονομικά ακόμα και μετά το 2018. Η δημοσιονομική επιτήρηση θα είναι στενή», συμπλήρωσε.

Μία ακόμα ιδέα που εξετάζεται σύμφωνα με το MNI είναι η σύνδεση της πορείας του ελληνικού χρέους με την υλοποίηση (implementation) της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και μετά το 2018.

Ολ' αυτά ενώ σε ότι αφορά το θέμα των μέτρων, ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε ότι έχει κλείσει, ενώ στο σκέλος του κόφτη δαπανών εκκρεμούν ακόμα κρίσιμες λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι δεδομένης της απόσταση που υπάρχει για το θέμα του χρέους η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως έγραψε και το Euro2day.gr επεξεργάζεται «plan b» το οποίος προβλέπει εκταμίευση δόσης τώρα και συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v