Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Επιστρέφουμε στις αγορές το 2017

Ισως θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο του 2018, τονίζει ο πρωθυπουργός. Δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης». Ερχεται χαλάρωση των capital controls. Για «οράματα» τον κατηγορεί η ΝΔ. Η αντίδραση του Μαξίμου.

Τσίπρας: Επιστρέφουμε στις αγορές το 2017

Αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε για το χρέος στις 24 Μαΐου, το 2017 θα επιστρέψουμε στις αγορές, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Realnews.

Συμπληρώνοντας, μάλιστα, τη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός επισημαίνει: "Και ίσως θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018".

Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι «μετά την αξιολόγηση, δημοσιονομικά μέτρα τέλος» επισημαίνοντας ότι «ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί» σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για το 2019, αφού «μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες». Τονίζει δε ότι ο αυτόματος «κόφτης» δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση απολύσεις στο δημόσιο. Σημείωσε επίσης ότι η ρύθμιση του χρέους θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στέλνει και μήνυμα στην Τουρκία δηλώνοντας ότι: "Πρέπει να καταλάβει ότι η ένταση δεν συμφέρει ούτε εκείνη, αλλά ούτε και την ευρύτερη περιοχή".

Τα σενάρια ανασχηματισμού

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τονίζει: «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα» προσθέτει «σε συνθήκες ομαλότητας και σταθερότητας να κάνουμε τομές, να σπάσουμε κατεστημένα δεκαετιών και να βάλουμε τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαΐκή χώρα. Έχει έρθει η ώρα» σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το σχέδιο μιας συνολικής αναμόρφωσης της χώρας να μπει σε ράγες υλοποίησης. Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη απέναντι στους πολίτες έχουν μεγάλη σημασία, αλλά ακόμη μεγαλύτερη, ο μηχανισμός υλοποίησης συντονισμού και ελέγχου της κυβερνητικής πολιτικής».

Σχετικά με το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων, ο κ. Τσίπρας εκφράζει καταρχάς τη βεβαιότητα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή και επαρκής. Τονίζει όμως ότι αν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας επιλέξουν να ανοίξουν έναν γόνιμο διάλογο, «θα καλωσορίζαμε το γεγονός». Ωστόσο, σημειώνει, «δείχνουν προσηλωμένοι στο άρμα του παλιού συστήματος» και επιλέγουν να είναι στήριγμα στον κ. Μητσοτάκη. Όσο συνεχίζουν αυτό τον δρόμο, αναφέρει ο κ. Τσίπρας, συνειδητά υπονομεύουν τα περιθώρια για συγκλίσεις. Για τον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «διάλεξε να πολιτευθεί με τρόπο τυχοδιωκτικό, πόνταρε τα πάντα στην αποτυχία της αξιολόγησης. Πόνταρε δηλαδή τα πάντα στη διαιώνιση της αβεβαιότητας και της αστάθειας στη χώρα. Ευτυχώς για τον τόπο, δεν του βγήκε».

Επίθεση στη ΝΔ

Συνολικά για τη στάση της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «όχι μόνο δεν έθεσαν καμία αντιπρόταση στο τραπέζι, αλλά παρακαλούσαν τους πιστωτές να κρατήσουν σκληρή στάση και ταυτόχρονα ζητούσαν εκλογές». Όσο γρηγορότερα συνέλθουν δηλώνει ο κ. Τσίπρας «τόσο το καλύτερο για τον τόπο, αλλά και για τη ΝΔ, που τείνει να μετατραπεί σε ένα ακραίο κόμμα διαμαρτυρίας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημοσιοποίηση της υποκλαπείσας συνομιλίας των Τόμσεν και Βελκουλέσκου και τις υπόνοιες περί εμπλοκής ελληνικών υπηρεσιών, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «είναι λυπηρό, μπροστά στη θλίψη της απώλειας της εξουσίας, ορισμένοι να οδηγούνται στην παραφροσύνη, να συμπεριφέρονται ως «πέμπτη φάλαγγα» απέναντι στην ίδια τους τη χώρα, διασπείροντας συκοφαντίες και ανυπόστατα ευφάνταστα σενάρια κατασκοπείας».

ΝΔ: Ο Τσίπρας βλέπει οράματα εξόδου από τα μνημόνια

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην Real News, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μόλις λίγες ημέρες πριν ψηφίσει στη Βουλή μαζί με τον κ. Πάνο Καμμένο, το νόμο του διαβόητου "κόφτη" και του τυφώνα των εμμέσων φόρων 1,8 δις ευρώ, που θα ισοπεδώσουν ό,τι απέμεινε από το εισόδημα όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, ο κ. Τσίπρας και πάλι πανηγυρίζει!

Βλέπει οράματα εξόδου από τα Μνημόνια, την ώρα που βάζει τη χώρα σε Μνημόνιο "κόφτη" μακράς διάρκειας, χωρίς ορατό τέλος.

Έχει το θράσος να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ότι αρνούνται τη συναίνεση, όταν ήταν εκείνες που έδωσαν χέρι βοηθείας στην πατρίδα για να μην πέσει στο παρά ένα στο γκρεμό της χρεοκοπίας και του "grexit", όπου ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την είχε σύρει μαζί με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο άνθρωπος που κατά συρροή πυροβολεί την εθνική συνεννόηση με την άκρως διχαστική πολιτική του, τολμά να κατηγορεί άλλους.

Με όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι παραμένει απόλυτα εγκλωβισμένος στην αυταπάτη των ψεμάτων του.

Ο κ. Τσίπρας παραμένει ένας ψευδόμενος και επικίνδυνος πρωθυπουργός».

Μαξίμου: Αδυνατούν να κρύψουν την απογοήτευσή τους

Με αφορμή τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, κυβερνητικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι «στην Νέα Δημοκρατία αδυνατούν να κρύψουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η αξιολόγηση έκλεισε, και το σχέδιο αποσταθεροποίησης, στο οποίο τόσο πολύ είχαν επενδύσει, δεν καρποφόρησε. Τους παρακολουθούμε με κατανόηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v