Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φωτογραφική» ρύθμιση επιδοτεί τις εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος

Η σχετική διάταξη προβλέπει πως μια εταιρία τυχερών παιχνιδιών με μικτό κέρδος μέχρι 100 εκατ. ευρώ θα φορολογείται με 30%, πράγμα που σημαίνει πως όλες οι «προσωρινά αδειοδοτημένες» επιχειρήσεις διαδικτυακού στοιχήματος θα παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή.

«Φωτογραφική» ρύθμιση επιδοτεί τις εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος

«Φωτογραφική» υπέρ των εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος και πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία θεωρείται η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει κλιμακωτή αύξηση της φορολόγησης των εταιριών τυχερών παιχνιδιών. Ενώ αρχικά η κυβέρνηση προωθούσε την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 30% στο 35% του μικτού κέρδους (GGR) των εταιριών, τελικά η διάταξη αποσύρθηκε από προηγούμενο σχέδιο νόμου και επανήλθε την Τετάρτη στο πολυνομοσχέδιο αλλά με πρόβλεψη για κλιμακωτή φορολόγηση.

Μάλιστα, ενώ είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν την αγορά πως όλες μαζί οι εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος (οι 24 εταιρίες με «προσωρινές άδειες») δηλώνουν μικτό κέρδος 116 εκατ. ευρώ, το σχέδιο νόμου προβλέπει κλιμακωτή φορολόγηση!

Συγκεκριμένα προβλέπεται πως μια εταιρία τυχερών παιχνιδιών με μικτό κέρδος μέχρι 100 εκατ. ευρώ θα φορολογείται με 30%, πράγμα που σημαίνει πως όλες οι «προσωρινά αδειοδοτημένες» επιχειρήσεις διαδικτυακού στοιχήματος θα παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή! Επίσης, αυξάνεται στο 32,5% για το τμήμα του μικτού κέρδους που υπερβαίνει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ και μέχρι τα 200 εκατ. ευρώ (δηλαδή μόνο για τον ΟΠΑΠ, που δηλώνει μικτά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ) και σε 35% για το τμήμα του μικτού κέρδους που υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ (δηλαδή πάλι μόνο για τον ΟΠΑΠ).

Ηδη, οι αναλυτές μιλούν για διακριτική μεταχείριση υπέρ των εταιριών Διαδικτυακού Στοιχήματος, οι οποίες κατάφεραν να επιβάλουν μια φορολογική πολιτική που δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Οπως επισημαίνουν, όπως στις άλλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, εφόσον δεν υφίσταται οριζόντιος φόρος επί των ακαθάριστων εσόδων, να υπάρχουν διαφορετικές κλίμακες για τους διαδικτυακούς, τους επίγειους παρόχους, τα καζίνο, τις λοταρίες κ.ο.κ. Σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται η έννοια της «αναλογικότητας» ανά πάροχο, γιατί θα αποτελούσε διακριτική μεταχείριση.

Μάλιστα η φορολόγηση στις ευρωπαϊκές αγορές τυχερών παιχνιδιών είναι μεγαλύτερη για τους διαδικτυακούς παρόχους και μικρότερη για όσους προσφέρουν επίγειο στοιχηματισμό (καθώς οι offline πάροχοι διαθέτουν υψηλότερα λειτουργικά κόστη και, λόγω του δικτύου που λειτουργούν, απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων-συνεργατών). Για παράδειγμα στην Ιταλία, ο συντελεστής φορολόγησης του GGR των διαδικτυακών παρόχων έχει ανέβει στο 22%, με τους επίγειους παρόχους (Land based betting) στο 18%. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, οι online πάροχοι φορολογούνται με 25% στα μικτά τους κέρδη και ο επίγειος πάροχος με 10%.

Η προνομιακή φορολογική μεταχείριση των εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού έρχεται την ώρα που οι εισαγγελικές αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα, υλικό από τα Panama Papers, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των 24 στοιχηματικών εταιριών που αξιοποιούν στο έπακρο τα παράθυρα του πενταετούς «προσωρινού» καθεστώτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v