Μήνυμα Dallara σε Αθήνα και πιστωτές

Οι Ελληνες ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της μοίρας τους και να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Ο κακός σχεδιασμός των Μνημονίων και το... φάρμακο που πρέπει να αλλάξει. Τις προκλήσεις στις τράπεζες περιέγραψε ο Γ. Μιχελής.

Μήνυμα Dallara σε Αθήνα και πιστωτές

Το κρίσιμο ζήτημα της ενεργής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο του 33ου International Financial Law Conference που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Βασικός ομιλητής στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ήταν ο Charles Dallara, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και γνώριμος στην Αθήνα από την εποχή του PSI.

Ο κ. Dallara αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση και επεσήμανε την ανάγκη μετά από έξι χρόνια ύφεσης οι Ελληνες ηγέτες να αναλάβουν τον έλεγχο της μοίρας τους και να βάλουν στην άκρη τις όποιες πολιτικές τους διαφορές. Πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, καθώς διαχρονικά οι κυβερνήσεις του τόπου λειτουργούσαν ως εργοδότες, μεγεθύνοντας τον κρατικό τομέα.

Αναφερόμενος στο «κούρεμα» του χρέους των ιδιωτών πιστωτών (PSI), το χαρακτήρισε ιστορικό, ωστόσο είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν έφερε αποτέλεσμα.

Η παρατεταμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται στον κακό σχεδιασμό του προγράμματος προσαρμογής αλλά και στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή την έλλειψη μεταρρυθμίσεων. 

Η τρόικα δεν έμαθε από τα λάθη που έκανε, αυτό όμως δεν αναιρεί τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς. Το «φάρμακο» πρέπει να αλλάξει, καθώς όσο υπάρχει ύφεση, δεν μπορεί να επιτυγχάνεται πλεόνασμα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για την χώρα απαιτείται ένας συνδυασμός μεταρρυθμίσεων-χρέους.

Αναφερόμενος στην αρχή της κρίσης, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους στη δομή της ελληνικής οικονομίας και στις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους θα είχε επιλυθεί, αν δεν υπήρχε η διεθνής οικονομική κρίση.

Όσον αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η ευρωζώνη ήθελε να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Δεν ήθελε το ΔΝΤ. Το συγκριτικό, όμως, πλεονέκτημα του ΔΝΤ είναι ότι δεν έχει πολιτικές δυσκολίες.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Γιώργος Μιχελής αναφέρθηκε στις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και στις πέντε προκλήσεις που έχει μπροστά του:

Πρώτον, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η επιστροφή των καταθέσεων, εξού και οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν στρατηγική στο μέτωπο αυτό. Δεύτερον, η ενεργή αντιμετώπιση του «βουνού» των «κόκκινων» δανείων τα οποία έχουν ανέλθει στο 55% του συνόλου. Τρίτη πρόκληση είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των κεφαλαίων. Τέταρτη πρόκληση ο εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους. Και πέμπτη, η εταιρική διακυβέρνηση για την οποία το ΤΧΣ έχει προσλάβει σύμβουλο αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, επισήμανε ότι πρέπει να δούμε τι ανάπτυξη θα είναι και ποια δομή του ΑΕΠ θα επιδιώξουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v