BofA: Κλείνει η αξιολόγηση, μένουν τα πραγματικά προβλήματα

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι αρχές Ιουνίου και καλύτερο β' εξάμηνο αναμένει η BofAML. «Βλέπει» συμφωνία για το χρέος. Προειδοποιεί πως δεν θα διατηρηθεί η ανάκαμψη, αν δεν αντιμετωπιστούν οι υψηλές κρατικές δαπάνες, η φοροδιαφυγή και οι διαρθρωτικές αγκυλώσεις.

BofA: Κλείνει η αξιολόγηση, μένουν τα πραγματικά προβλήματα

Η contrarian και αντίθετη με την πλειοψηφούσα άποψη θετική στάση μας για την Ελλάδα φέτος υλοποιείται, αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, σημειώνοντας πως «περιμένουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος πριν τη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ τον Ιούλιο καθώς και ένα πολύ καλύτερο β' εξάμηνο».

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει επαναφορά του waver της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, σταδιακή άρση των capital controls, συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει, αυτή της η στάση έγινε ακόμα πιο αμφιλεγόμενη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η καθυστέρηση στην αξιολόγηση οδήγησε σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα περί επανάληψης του δράματος του Grexit. «Ωστόσο, το θετικό μας σενάριο άρχισε να υλοποιείται, όταν η Ελληνική Βουλή ενέκρινε στις αρχές Μαΐου την πολύ αντιδημοφιλή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τα νέα φορολογικά μέτρα. Η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου και θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μετά την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου (κατά πάσα πιθανότητα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο)».

Το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας και η ελάφρυνση χρέους

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει η BofAML, η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα συζητήσει το πλαίσιο για την ελάφρυνση χρέους. Υποθέτοντας πως θα υπάρξει συμφωνία, το Eurogroup θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος, όπως εκτιμά η BofAML, σημειώνοντας πως «δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης χρέους. Ένα ευρύ πλαίσιο που θα αφορά στη μορφή αυτής της ελάφρυνσης θα είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Αναμένει, δε, πως θα υπάρξει αναδιάρθρωση (reprofiling) των λήξεων και σταθεροποίηση των επιτοκίων για τις επόμενες 2-3 δεκαετίες. Το ΔΝΤ ζητά επίσης μια μεγαλύτερη περίοδο χάριτος. Το reprofiling πιθανότατα θα βάλει «πλαφόν» στο συνολικό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για την Ελλάδα στο 15% του ΑΕΠ.

Οι προοπτικές για τη συνέχεια

Η πρόοδος στην αξιολόγηση του προγράμματος αποτελεί μια θετική εξέλιξη, καθώς η μεγάλη καθυστέρηση και οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με αυτήν επηρέασαν αρνητικά την ελληνική οικονομία, σχολιάζει η Bank of America Merrill Lynch. «Είμαστε αισιόδοξοι βραχυπρόθεσμα, περιμένοντας πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η ανάπτυξη μπορεί επίσης να εκπλήξει θετικά, διότι ξεκινάει από πολύ χαμηλό σημείο», αναφέρει.

«Ωστόσο, έξι χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες της. Οι χαμηλοί φόροι δεν ήταν αιτία της κρίσης, κατά την άποψή μας, όμως η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ρίξει μέχρι τώρα πολύ μεγάλο βάρος στους φόρους. Δεν βλέπουμε διατηρήσιμη ανάκαμψη στην Ελλάδα, αν δεν αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, που περιλαμβάνουν τις υψηλές κρατικές δαπάνες, τη διαδεδομένη φοροδιαφυγή και τις διαρθρωτικές αγκυλώσεις. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται βαθιές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το τρέχον πρόγραμμα περιλαμβάνει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, όμως η εφαρμογή του μέχρι τώρα είναι ισχνή. Η ανάγκη για τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι επείγουσα, όμως ο κίνδυνος είναι η ελάφρυνση χρέους και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να οδηγήσουν σε εφησυχασμό», καταλήγει η Bank of America Merrill Lyndh.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v